Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ρητ

Τα Κυπριακά σχολεία υποδέχονται κάθε χρόνο αυξημένους αριθμούς από παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία. Ωστόσο το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι σε μια τάξη μπορεί να υπάρχουν  παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία που μιλάνε μέχρι και 25 ξένες γλώσσες, με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί προβλήματα στη διδασκαλία, αφού τα παιδιά δεν μπορούν να αποδώσουν στο μάθημα.

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» το μέλος της  Ad Hoc Επιτροπής για το δημογραφικό πρόβλημα Χαράλαμπος Πάζαρος έκανε λόγο για ένα σοβαρό θέμα το οποίο πρέπει να τύχει άμεσα αντιμετώπισης.

Ο κ. Πάζαρος επισήμανε ότι αυτά τα παιδιά τα αγκαλιάσαμε όταν ήρθαν στο νησί μας ωστόσο οι αρμόδιοι πρέπει να προχωρήσουν σε προγράμματα ούτως ώστε αυτά τα παιδιά να προετοιμάζονται κατάλληλα για να είναι έτοιμα τόσο στην τάξη αλλά και να νιώθουν ισότητα στην κοινωνία.

«Όταν βρίσκονται σε μια τάξη και δεν μπορούν να συζητήσουν και να πάρουν τον λόγο να μιλήσουν νιώθουν και τα ίδια μειονεκτικά απέναντι στους υπόλοιπους»

Δεν είναι τυχαίο επισήμανε ο κ. Πάζαρος, που αυτή τη στιγμή η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα γνώσεων και εκπαιδευτηρίων βρίσκεται  στις τελευταίες θέσεις γιατί όπως τόνισε τα παιδιά μιλούν διαφορετικές γλώσσες σε μια τάξη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμμετέχουν στο μάθημα και να αποδίδουν.

«Έχω καταθέσει μια πρόταση η οποία έχει περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ πριν ένα χρόνο, για την δημιουργία τάξεων υποδοχής, με αυτό τον τρόπο αυτά τα παιδιά θα μπορούν προτού ενταχθούν στα δημόσια εκπαιδευτήρια για όσο χρόνο χρειαστεί να δουλεύουν την ελληνική γλώσσα ούτως ώστε να νιώθουν έτοιμοι και ισότιμοι με τα άλλα παιδιά»

Πρέπει να δοθούν κίνητρα σε νέα ζευγάρια – Προτελευταία η Κύπρος όσον αφορά τις γεννήσεις

Την ίδια ώρα ο κ. Πάζαρος αναφέρθηκε και στο δημογραφικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται στην προτελευταία θέση όσον αφορά τις γεννήσεις. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στα νέα ζευγάρια για να αυξηθούν οι γεννήσεις διαμήνυσε ο κ. Πάζαρος.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι «υπάρχουν σε τάξη 25 παιδιά που μιλούν διαφορετικές γλώσσες, υπάρχουν τάξεις που κατά συντριπτική πλειοψηφία τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία είναι περισσότερα, υπάρχουν σχολεία με 3 παιδιά από Κύπριους γονείς και 70 από μεταναστευτική βιογραφία, υπάρχουν σχολεία με 4 παιδιά από Κύπριους γονείς και 127 παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία», επισήμανε.