Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ισοτητα ανδρων - γυναικων

Το χάσμα αμοιβών στην Κύπρο ανέρχεται στο 9,9%, δηλαδή οι γυναίκες λαμβάνουν 90 σέντ για κάθε ένα ευρώ που λαμβάνουν οι άνδρες, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για αυτές να εξασφαλίσουν την αυτονομία τους, να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες και τις ανάγκες της οικογένειας τους είπε σε χαιρετισμό στην ημερίδα που διοργάνωσε η Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση για παρουσίαση της έρευνας: «Γυναίκα και Φτώχεια», Είναι οι γυναίκες τα μεγάλα θύματα;», η Επίτροπος Ισότητας Φύλων Τζόζη Χριστοδούλου,

Σημείωσε επίσης πως το χάσμα αμοιβών έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και στις συντάξεις, με το χάσμα να ανέρχεται στο 37,2% και τις γυναίκες τρίτης ηλικίας να βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, τονίζοντας ότι  ότι η φτώχεια είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα δικαιώματα των γυναικών, γι’ αυτό και επιβάλλετα συλλογικά, πολιτεία, ιδιωτικός τομέας και κοινωνία των πολιτών, να δημιουργήσουν τις συνθήκες εξαλειψης της φτώχειας.

Η Επίτροπος επιπλέον, σημείωσε ότι οι γυναίκες απασχολούνται συχνότερα σε θέσεις μερικής απασχόλησης και σε τομείς με χαμηλούς μισθούς που προσφέρουν ελάχιστη εργασιακή ασφάλεια, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για αυτές να ξεφύγουν από το φάσμα της φτώχειας. Περαιτέρω, ανέφερε, η απλήρωτη, αόρατη εργασία, ή η διπλή βάρδια των γυναικών, σε συνδυασμό με τα πιο πάνω είναι ακόμη ένας παράγοντας φτώχειας στις γυναίκες, οι οποίες είναι οι κύριες φροντίστριες στις οικογένειες. 

Σύμφωνα με την Επίτροπο οι γυναίκες βιώνουν τις περισσότερες διακρίσεις και βία συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής βίας, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη φτωχοποίησή τους. 

Συνεχίζοντας ανέφερε πως η προώθηση της Ισότητας μεταξύ Γυναικών και Ανδρών και η πλήρης διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας πως η εφαρμογή πολιτικών ευαίσθητων ως προς το φύλο είναι απαραίτητη για να καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες των γυναικών. Μεταξύ αυτών παρέθεσε την ίση αμοιβή για ίση εργασία, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και πολιτικές που να μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φτώχειας μεταξύ των γυναικών.

Ανέφερε ακόμα ότι προς αυτή την κατεύθυνση, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εργασίας και επόμενο βήμα είναι ο κύκλος επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους "με τους οποίους θα επεξεργαστούμε ρεαλιστικές και πρακτικές λύσεις ως προς τα πιο πάνω".