Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Άντονι Μπλίνκεν Ζοζέπ Μπορέλ

Θέματα ενεργειακής ασφάλειας εν μέσω των προσπαθειών για μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, με ιδιαίτερη έμφαση στον επόμενο χειμώνα και την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μολδαβία θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Ενέργειας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένων Πολιτειών το οποίο συναντάται την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Της συνάντησης θα συμπροεδρεύσουν εκ μέρους της ΕΕ ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, και από την πλευρά των ΗΠΑ ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας Ντέιβιντ Τερκ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην ενεργειακή ασφάλεια σε ΕΕ και ΗΠΑ ενόψει του επόμενου χειμώνα, μεταξύ άλλων σε σχέση και με την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Παράλληλα, τη συνάντηση θα απασχολήσουν θέματα που αφορούν την επίσπευση της απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέσω της χρήσης τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και της εφαρμογής πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας, διασφαλίζοντας ωστόσο πως η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών θα συζητήσουν επίσης την πρόοδο που έχει γίνει προς την κατεύθυνση των κοινών στόχων για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Στην ανακοίνωση ΕΕ και ΗΠΑ τονίζουν ακόμα πως είναι στρατηγικοί εταίροι που συνεργάζονται για την υιοθέτηση και εφαρμογή φιλόδοξων στόχων κατά της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως, καθώς και για βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και την προώθηση της ενεργειακής διαφοροποίησης.

Όπως σημειώνεται, το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ - ΗΠΑ αποτελεί το κύριο πλαίσιο βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης συνεργασίας, μαζί με την ειδική ομάδα δράσης για την ενεργειακή ασφάλεια την οποία δημιούργησαν οι Πρόεδροι Φον ντερ Λάιεν και Μπάιντεν για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ είχαν κεντρικό ρόλο στην διασφάλιση της προμήθειας ενέργειας για την ΕΕ καθώς το 2022 έγιναν ο κύριος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου για την ΕΕ.