Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δημος παφου

Άρση της αυριανής 24ωρης απεργίας αποφασίστηκε ομόφωνα σε σημερινή γενική συνέλευση του προσωπικού του Δήμου Πάφου και μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των Συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και του Δήμου Πάφου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΕΚ, ΠΕΟ και της ΔΕΟΚ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μετά από διαβούλευση του Δήμου Πάφου και των Συντεχνιών, τα δύο μέρη συμφώνησαν σε σχέση με τις άδειες ασθενείας, όπως η Διεύθυνση του Δήμου Πάφου μελετώντας διεξοδικά το θέμα σε σχέση με το πρόσφατο μέτρο που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, τη νομοθεσία και τη Συλλογική Σύμβαση, θα εισηγηθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο την άρση της απόφασης αυτής.

Η Διεύθυνση του Δήμου και οι τρεις Συντεχνιακές Οργανώσεις αναγνωρίζουν επίσης μέσα από στοιχεία που υπάρχουν, ότι μερίδα του προσωπικού (υπαλληλικού και εργατικού) φαίνεται ότι καταχράται του δικαιώματος της άδειας ασθενείας δημιουργώντας αίσθημα αδικίας για τους ευσυνείδητους υπαλλήλους και εργάτες και την ίδια ώρα, σοβαρό πρόβλημα δυσλειτουργίας της Υπηρεσίας, όπως αναφέρετα.

Για αυτό, προστίθεται στην ανακοίνωση, τόσο ο Δήμος όσο και οι Συντεχνίες, απευθύνουν έκκληση προς όλους που καταχρώνται αυτού του δικαιώματος, να σταματήσουν αμέσως αυτή την στάση. Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο Δήμος όσο και οι Συντεχνίες, δεν αρνούνται να αναγνωρίσουν το δικαίωμα κάθε υπαλλήλου και εργάτη, όταν υπάρχει πρόβλημα υγείας, να μπορεί να τύχει άδεια ασθενείας.

Την ίδια ώρα ο Δήμος και οι Συντεχνίες συμφώνησαν όπως η Υπηρεσία του Δήμου προχωρήσει το συντομότερο στην προκήρυξη θέσης Δημοτικού ιατρού, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα να αξιολογεί και να αποφαίνεται για την διάρκεια των αδειών ασθενείας τελεσίδικα ως δευτεροβάθμιο όργανο, με δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να υποβάλει ένσταση αν διαφωνεί, η οποία θα εξετάζεται από τριμελή επιτροπή ιατρών με τελεσίδικη αρμοδιότητα.  

Όσον αφορά το Ταμείο Συντάξεων και Φιλοδωρημάτων, αναφέρεται ότι δεν υφίσταται θέμα αφού το Ταμείο έχει ήδη εγγραφεί στις 25.11.22

Για το Ταμείο Ευημερίας μεθαύριο Τετάρτη 5 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των μελών του υφιστάμενου σωματείου για την διαμόρφωση εισήγησης σε σχέση με τους κανονισμούς που θα εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο για την σύσταση νέου Ταμείου καθώς όπως αναφέρται, η καθυστέρηση οφείλεται στην κωλυσιεργία σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης, για την οποία ευθύνη, είχαν οι εργαζόμενοι.

Επίσης με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής του νέου Ταμείου, θα αρχίσει η  καταβολή της εισφοράς του Δήμου, αρχής γενομένης από την μέρα εγγραφής. Όσον αφορά της παλιές υποχρεώσεις του Δήμου προς το Ταμείο, θα συζητηθεί ποιο μέρος του ποσού θα καταβληθεί και ο αριθμός των δόσεων.

Σε σχέση με το ωράριο των τροχονόμων συμφωνήθηκε όπως κάθε Σάββατο ένας τροχονόμος εργάζεται το πρωί με συνεχές ωράριο και δύο τροχονόμοι με συνεχές ωράριο το απόγευμα – βράδυ. Ο αριθμός των τροχονόμων που θα εργάζονται, εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του Δήμου.

Για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τα δύο μέρη θα προβούν σε διαπραγμάτευση της υφιστάμενης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που συνομολογήθηκε το 2007 και έκτοτε ανανεώνεται, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της, λαμβάνοντας υπόψη και την ίδρυση των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης. Στόχος είναι η υπογραφή σχετικής συμφωνίας μέχρι το τέλος Μαΐου του 2023, καταλήγει η ανακοίνωση.