Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ
"Φωτογραφία αρχείου

Από 1η Μαΐου τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για κατεδάφιση όπου χρειάζεται και αναδόμηση των 43 προσφυγικών πολυκατοικιών οι οποίες κρίθηκαν ακατάλληλες. Η Επιτροπή Προσφύγων συνεδρίασε σήμερα το πρωί εκτάκτως στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι το ζήτημα θα τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων Νίκο Κέττηρο, ο στόχος μας ήταν και είναι αυτό το σχέδιο να είναι ελκυστικό και να είναι λειτουργικό. Να μην προκύψουν προβλήματα που να είναι ανυπέρβλητα και να μη λειτουργήσει το σχέδιο. Θέλουμε επίσης, να διασφαλίσουμε ότι κανένας από τους πρόσφυγες που μένουν σε αυτές τις πολυκατοικίες δεν θα επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος.

Οι δικαιούχοι θα διαχωριστούν σε τρεις κατηγορίες: η πρώτη αφορά πρόσφυγες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, που ήταν οι αρχικοί δικαιούχοι των διαμερισμάτων. Η δεύτερη κατηγορία αφορά μεταγενέστερους αγοραστές που είναι πρόσφυγες και η τρίτη κατηγορία μεταγενέστεροι αγοραστές που δεν είναι πρόσφυγες.

Για τις πολυκατοικίες που θα κατεδαφιστούν θα δοθεί στους δικαιούχους επίδομα ενοικίου για 24 μήνες, ενώ για όσους το διαμέρισμα τους θα τύχει επιδιόρθωσης, θα δοθεί επίδομα μέχρι 12 μηνών. Διευκρινίστηκε ότι αν κάποιοι επιλέξουν να μείνουν σε οικείους τους θα λάβουν επίδομα αλλά μειωμένο.
Οι χώροι που θα ανεγερθούν οι νέες πολυκατοικίες έχουν ήδη βρεθεί και οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζουν από πριν σε ποιο διαμέρισμα θα μετεγκατασταθούν.

Επίσης, θα ενημερωθεί άμεσα η Ένωση Δήμων, ώστε οι τοπικές αρχές να κηρύξουν κατεδαφιστέες τις πολυκατοικίες για να εκκενωθούν.
Οι βουλευτές πρότειναν την εμπλοκή στο σχέδιο και του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης.
Όπως ξεκαθαρίστηκε το σχέδιο θα εφαρμοστεί και για τις υπόλοιπες προσφυγικές πολυκατοικίες που χρήζουν επιδιόρθωσης σε διάστημα 10 ετών.

Τέλος, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης, έθεσε ενώπιον του Υπουργού περιπτώσεις όπου Υγειονομικοί οι οποίοι την περίοδο του κορωνοϊού είχαν εργαστεί υπερωρίες για να καλύψουν τις ανάγκες των νοσηλευτηρίων με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ετήσιο εισόδημα τους για αυτά τα δύο χρόνια. 
«Οι υγειονομικοί αυτοί υπηρέτησαν με αυταπάρνηση σε εξαντλητικά ωράρια και το ευχαριστώ της πολιτείας είναι όσοι αιτήθηκαν στεγαστική βοήθεια στο πλαίσιο της προσφυγικής βοήθειας να απορριφθούν γιατί η υπερωριακή απασχόλησή τους ανέβασε τα εισοδήματά τους οριακά πάνω από τα καθορισμένα όρια» ανέφερε ο κ. Σενέκης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, διαβεβαίωσε ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, ότι ανάλογες περιπτώσεις θα επανεξεταστούν οι αιτήσεις τους.