Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Άννα Κουκκίδη Προκοπίου Στέλιος Παπαθεοδώρου.

Πιθανά λάθη, παραλείψεις και κενά στο επιχειρησιακό πλάνο  αστυνόμευσης του αγώνα καλαθόσφαιρας ανάμεσα στον Απόλλωνα και την Ανόρθωση, αλλά και τυχόν λάθος χειρισμούς από τη Δύναμη την ώρα των επεισοδίων, είναι το αντικείμενο της διοικητικής έρευνας που διέταξε η Υπουργός Δημοσίας Τάξεως.

Στόχος η απόδοση ευθυνών, εάν και εφόσον προκύπτουν, και η λήψη, εάν απαιτούνται, διορθωτικών μέτρων, για να αποφευχθεί επανάληψη των όσων τραγικών έλαβαν χώρα την περασμένη Κυριακή εκτός και εντός του Σταδίου «Τάσος Παπαδόπουλος Ελευθερία».

Η Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έδωσε από το πρωί οδηγίες στον Αρχηγό Αστυνομίας για την διενέργεια διοικητικής έρευνας, που θα αγγίζει, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, κάθε μέλος της Αστυνομικής Δύναμης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, «η έρευνα θα επεκταθεί και θα περιλάβει κάθε μέλος της Αστυνομίας, ανεξαρτήτως βαθμού και θέσης. Κάθε μέλος της Αστυνομίας που συμμετείχε στην όλη επιχείρηση από το αρχικό στάδιο σχεδιασμού της μέχρι και την εκτέλεσή της.»

Ενώ ερωτήθηκε κατά πόσο η διοικητική έρευνα θα εξετάσει και τυχόν ευθύνες της ηγεσίας της Δύναμης.

Όπως δήλωσε η Υπουργός,  «οπωσδήποτε. Δεν είναι σωστό να βάζουμε ενοχές και ευθύνες πριν κάνουμε την έρευνα. Όποιες και να είναι οι ενδείξεις, ότι και να νομίζουμε. Πρέπει να γίνει διοικητική έρευνα, να δούμε αν υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω, μπορεί να υπάρχει αμέλεια, μπορεί να υπάρχει ανικανότητα, αναποτελεσματικότητα, πρέπει να δούμε.»

Με οδηγίες του ίδιου του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, η έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα μιας εβδομάδας. Τη διερεύνηση ανέλαβε ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος ήδη έχει καταρτίσει κατάλογο ονομάτων που θα καλέσει για κατάθεση, ενώ υπό εξέταση θα τεθούν και άλλες πληροφορίες που προέκυψαν και κάποιες εκ των οποίων μεταδόθηκαν και σε ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Ότι δηλαδή οι αρχές είχαν λάβει, οκτώ ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του εν λόγω καλαθοσφαιρικού αγώνα, πληροφορία για πιθανά επεισόδια.

Ενώ παρόμοιες πληροφορίες φαίνεται να έφτασαν στην Αστυνομία ξανά δύο ημέρες πριν από το παιχνίδι.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν και που χρίζουν απαντήσεων, πολλά.

  •  Έφτασαν ή όχι στην Αστυνομία πληροφορίες για πιθανά επεισόδια;
  •  Γιατί δεν λήφθηκαν μέτρα για αποτροπή τους;
  •  Γιατί η Αστυνομία δεν συνόδεψε τα λεωφορεία με τους οργανωμένους οπαδούς;
  • Γιατί δεν ερευνήθηκαν τα εν λόγω λεωφορεία;
  •  Γιατί δεν τροποποιήθηκε ο σχεδιασμός την ώρα των επεισοδίων, με αποτέλεσμα αυτά να επεκταθούν και εντός του σταδίου;
  •  Γιατί δεν κλήθηκε ποτέ στην περιοχή το αντιοχλαγωγικό όχημα Αίαντας;

Πάντως, στην έκθεση γεγονότων που είχε υποβληθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Δημοσίας Τάξεως, το βράδυ της Κυριακής, εντοπίζονται, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, εκ πρώτης όψεως λάθη και παραλείψεις από πλευράς Αστυνομίας, εξ ου και η διοικητική έρευνα που διατάχθηκε σήμερα. Με συγκεκριμένους, μάλιστα, όρους εντολής προς τον Υπαρχηγό της Δύναμης που ανέλαβε να την διενεργήσει.