Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εξετάσεις

Τους τροποποιητικούς Κανονισμούς για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αξιολόγησης των μαθητών στην Μέση Εκπαίδευση ενέκρινε στην πρωινή του συνεδρία το Υπουργικού Συμβούλιο και ως εκ τούτου κατατίθενται στη Βουλή  για νομοθετική έγκριση.

Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, «προχωρά κανονικά η ρύθμιση που έχουμε ήδη εξαγγείλει για την μείωση της βαρύτητας της τελικής εξέτασης του Μάη που αφορά για φέτος και την μείωση της ύλης και όλες τις άλλες ενέργειες παιδαγωγικής φύσης που γίνονται για να διευκολύνουν τους μαθητές»

Αναφορικά με την μείωση της ύλης η Υπουργός Παιδείας είπε ότι θα ανέρχεται στο 60% της διδαχθείσας, ενώ την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η εξεταστέα ύλη για το δεύτερο τετράμηνο έτσι ώστε τα παιδιά πριν από τις διακοπές του Πάσχα να έχουν στη διάθεση τους πλήρη ενημέρωση για την εξέταση.

Την ίδια ώρα το θέμα συζητούσε και η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή παιδείας, στην οποία κατατέθηκε πρόταση του ΑΚΕΛ για κατάργηση του θεσμού των εξετάσεων αλλά για κατάργηση της πρώτης εξέτασης, για να μην περιλαμβάνεται το αποτέλεσμα της εξέτασης στη συνολική βαθμολογία των μαθητών, κάτι το οποίο η Νομική Υπηρεσία έκρινε αντισυνταγματικό.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, «καταργούμε τις εξετάσεις, δίδουμε την ευκαιρία μέχρι το καλοκαίρι στο ΥΠΑΝ να φέρει μια νέα πρόταση, διορθώνουμε τη φετινή χρονιά και ξεκινούμε χωρίς θύματα, χωρίς θυματοποιήσεις, χωρίς την επανάληψη των τραγικών λαθών του παρελθόντος, με ένα καινούριο σύστημα αξιολόγηση».

Για πρόταση άνευ αντικειμένου και για σκοπούς εντυπωσιασμού έκανε λόγο ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιώργος Κάρουλλας.

Δήλωσε πως «το ΔΗΣΥ θεωρεί ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ είναι εκτός συνταγματικών πλαισίων, με βάση τα όσα είπε και η Νομική Υπηρεσία, αφού επεμβαίνει στη διοικητική αρμοδιότητα για τον καθορισμό και τη διενέργεια εξετάσεων που είναι αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας».

Την ελπίδα για εξεύρεση ενός νέου τρόπου αξιολόγησης και κατάργηση του θεσμού των τετραμήνων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΣΕΜ Αλέξανδρο Παχίτη, «ως ΠΣΕΜ έχουμε έτοιμες προτάσεις τις οποίες είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε και στην Επιτροπή Παιδείας και στην Ολομέλεια της Βουλής εφόσον χρειαστεί».

Η ΠΣΕΜ προτείνει οι μαθητές να αξιολογούνται μεν στα δύο τετράμηνα, αλλά όχι με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται τώρα και στην αξιολόγηση να συμπεριλαμβάνονται και εναλλακτικοί τρόποι, όπως τα projects  και η συμμετοχή των μαθητών σε σχολικές δραστηριότητες.