Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μαθηματα εξετασεις

Μόλις εικοσιτέσσερις ώρες έχουν περάσει από την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης με τις πρώτες αντιδράσεις να ποικίλουν, με την μαθητική κοινότητα να δηλώνει ικανοποιημένη για την μείωση τόσο της ύλης όσο και του συντελεστή  βαρύτητας των επικείμενων εξετάσεων Μαΐου.  

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΣΕΜ «Τα όσα παράπονα εκφράσαμε για το πρώτο τετράμηνο δυστυχώς δεν μπορεί το Υπουργείου να κάνει κάτι λόγω νομοθεσίας ωστόσο οι αποφάσεις για το δεύτερο τετράμηνο βοηθούν τους μαθητές».

Ικανοποιημένη από την εισήγηση του Υπουργείου Παιδείας δηλώνει και η Οργάνωση Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης Κύπρου, καθώς σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης η μορφή που απέκτησαν οι εξετάσεις τετραμήνων ήταν βασανιστική.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΤΕΚ Λένος Λοΐζου δήλωσε: «όμως θα πρέπει σύντομα να βρούμε ένα νέο σχέδιο αξιολόγησης ή να χτίσουμε στο υφιστάμενο, έτσι ώστε ο θεσμός αυτός να εξυπηρετήσει τον σκοπό του. Επιτέλους τα σχολεία μας πρέπει να είναι χώρος χαράς και μάθησης για τα παιδιά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΟΕΛΜΕΚ, η οποία ωστόσο ζητά άμεσα διευκρινήσεις για τη μείωση της ύλης στο 60% ενόψει και των Παγκύπριων Εξετάσεων.
«Τώρα που έγινε η ανακοίνωση για την ύλη θα πρέπει τάχιστα να ανακοινωθούν από το Υπουργείο οι εγκύκλιοι για τις οποίες μιλάει στη χθεσινή ανακοίνωση για να είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει», υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ.

Στον αντίποδα οι οργανωμένοι γονείς δεν κρύβουν την δυσφορία τους για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά διορθωτική κίνηση για τις εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου. Μάλιστα αφήνουν σαφείς αιχμές κατά λειτουργών του Υπουργείου ότι κατεύθυναν την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.
«Παίζει ρόλο τι ρωτάς για να πάρεις απάντηση. Όταν οι υπηρεσιακοί είχαν θέση μέχρι εχθές ότι δεν συμβαίνει τίποτα, ήταν όλα μια χαρά και στην ουσία χαριστικά θα πάμε να δώσουμε βαθμούς αυτό το πράγμα έχει διαφορά», ανέφερε ο Λοΐζος Κωνσταντίνου Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων.

Οι γονείς επιφυλάσσονται μάλιστα εντός των ημερών να ανακοινώσουν συγκεκριμένες αποφάσεις καθώς για αυτούς το θέμα του πρώτου τετραμήνου δεν έχει μπει στο συρτάρι ούτε και έχει κλείσει.   
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως δεν έγινε καμία αλλαγή στο πρώτο τετράμηνο και πως δεν υπάρχει πουθενά το 95-5%  που ακουγόταν κατά την Προεκλογική περίοδο και αφορά στη βαρύτητα των εξετάσεων σημείωσε πως οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το δεύτερο τετράμηνο θα εξισορροπήσει την εικόνα ολόκληρης της σχολικής χρονιάς.

Απ’ την πλευρά του ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούης είπε  «μπαίνουμε σε μια διαδικασία ορθολογικότερης διαχείρισης και αξιοποιήσεις του διδακτικού χρόνου με επιμέρους εγκυκλίους που αποστέλλουμε στις σχολικές μονάδες για να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί μας να είναι πιο στοχοπροσηλωμένοι στη διδακτική πράξη».

Από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς ανακοίνωσε πως σε μια εβδομάδα αρχίσει η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων.  «Αυτό που πρέπει να πω και θα χτυπήσω καμπάνα, όχι καμπανάκι είναι ότι τον Ιούνιο πρέπει να γνωρίζουν όλοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς ποια θα είναι η νέα αξιολόγηση των μαθητών με τη νέα σχολική χρονιά, ο χρόνος είναι ελάχιστος», είπε ο κ. Μυλωνάς.

Τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής βρίσκονται εν αναμονή της παρουσίασης των προτάσεων της Υπουργού Παιδείας για την τρέχουσα σχολική χρονιά.