Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χριστοδουλίδης Κουκκίδη επεισόδια

Με την άμεση εφαρμογή των εννέα μέτρων που ανακοίνωσε το απόγευμα η υπουργός Δημοσίας Τάξεως, η πολιτεία θα επιχειρήσει να τιθασεύσει τα ολοένα και αυξανόμενα σε αριθμό και επικινδυνότητα περιστατικά βίας, εντός και εκτός των γηπέδων.

Το απόγευμα η υπουργός Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, ανακοίνωσε τις αποφάσεις που λήφθηκαν στην πρωινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τη μεγαλύτερη διάρκεια της οποίας απασχόλησαν τα θλιβερά έκτροπά της περασμένης Κυριακής έξω από το κλειστό στάδιο Ελευθερίας.

Τα μέτρα προβλέπουν:

1. Συγκρότηση μόνιμης αντιοχλαγωγικής ομάδας με αποκλειστικά καθήκοντα την αστυνόμευση αθλητικών αγώνων ή άλλων εκδηλώσεων υψηλής επικινδυνότητας

2. Διενέργεια άλκοτεστ και νάρκοτεστ στα γήπεδα

3. Εντατικοποίηση σωματικών ελέγχων φιλάθλων από την Αστυνομία

4. Εντατικοποίηση της επιτήρησης οργανωμένων οπαδών από την Αστυνομία

5. Εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης σε όλα τα γήπεδα που διεξάγονται αγώνες

6. Εμπλοκή της Αστυνομίας στην εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου

7. Θα εξεταστεί η τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε η σύσταση της Αστυνομίας προς την Ομοσπονδία για απαγόρευση της μετακίνησης φιλάθλων να καθίσταται δεσμευτική. Έσχατο μέτρο θα είναι η απαγόρευση διεξαγωγής των αγώνων

8. Αύξηση της ποινής απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα έως και 10 έτη

9. Επαναξιολόγηση της οικονομικής ή άλλης αρωγής της πολιτείας προς τα αθλητικά σωματεία

Άννα Κουκκίδη Προκοπίου- Υπουργός Δικαιοσύνης 

Τα μέτρα που δεν αφορούν οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση είναι αυτονόητο ότι μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και αυτό θα πράξουμε. Την Παρασκευή θα έχουμε την σύσκεψη μαζί με τις ομοσπονδίες. Θα συζητηθεί αυτή η τροποποίηση που χρειάζεται να γίνει στο νόμο όσον αφορά τη διεξαγωγή των αγώνων και πρέπει να φθάσουμε σε ένα κοινό παρονομαστή.

Ζήτησε, εξάλλου, την στήριξη της νομοθετικής εξουσίας, για άμεση τροποποίηση των κείμενων νομοθεσιών, εκεί και όπου αυτό απαιτείται.

 Ευθύνες και στα Σωματεία

Η κ. Προκοπίου, ανέφερε ότι στο διάλογο θα βρεθούν και τα σωματεία, τα οποία έθεσε προ των ευθυνών τους.

Άννα Κουκκίδη Προκοπίου – Υπουργός Δικαιοσύνης 

Αυτό που θέλω να επαναλάβω και να είμαι έντονη τα Σωματεία απαιτούν την στήριξη της πολιτείας οικονομική ή άλλη και από την άλλη πλευρά εμείς αναμένουμε ότι πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες της Αστυνομίας, τις προσπάθειες του Υπουργείου της Πολιτείας για να πατάξουμε αυτό το φαινόμενο του χουλιγκανισμού  

Ενώ ερωτήθηκε εάν στο διάλογο θα κληθούν και οι σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών.

 Άννα Κουκκίδου- Υπουργός Δικαιοσύνης 

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ελέγξουμε αυτή οι σύνδεσμοί είναι γραμμένοι κάπου πληρούν τις προδιαγραφές, είναι γραμμένοι στον έφορο σωματείων. Γιατί υπάρχει νομοθεσία για τη λειτουργία των συνδέσμων   

Η Υπουργός απέρριψε την άποψη ότι η κάρτα οπαδού έχει αποτύχει.

«Εκεί όπου εφαρμόζεται και υπάρχουν τα κυκλώματα είναι και πιο εύκολη η ταυτοποίηση. Όταν δεν έχεις τα κυκλώματα να ταυτοποιήσεις όσες κάρτες οπαδούς και να έχεις», ανέφερε.

Αύριο, σύμφωνα με την υπουργό, θα ανακοινωθεί και τι θα ισχύσει στα ποδοσφαιρικά ντέρμπι που είναι στο πρόγραμμα της επόμενης αγωνιστικής, καθώς επίσης και με τον τελικό κυπέλλου πετόσφαιρας ανδρών μεταξύ των ομάδων της Ανόρθωσης και της Ομόνοιας, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή.