Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πυρκαγιά αεροπυρόσβεση

Καυτό, όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές αναμένεται να είναι και το φετινό καλοκαίρι.

Οι πρώτες πυρκαγιές έχουν ήδη εκδηλωθεί σε αγροτικές περιοχές, και τα αρμόδια κρατικά τμήματα και υπηρεσίες τρέχουν να προετοιμαστούν για την καλοκαιρινή περίοδο.

Όπως δήλωσε χθες (26/03)  σε εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Δασών ο Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, «σκοπός είναι να σχεδιαστεί νωρίς ένας αποτελεσματικός οδικός χάρτης, με σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό τους εθνικούς πόρους, καθώς και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και τις περιφερειακές συνεργασίες».

Για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών υπάρχει προσωπικό ενδιαφέρον και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος διά στόματος Υπουργού Γεωργίας, διαβεβαιώνει ότι θα στηρίξει το Τμήμα Δασών, ώστε να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και ετοιμότητας των στελεχών του.

«Πρέπει να βρούμε μια λύση στη δασική εκπαίδευση στην Κύπρο, διαφορετικά χωρίς δασική εκπαίδευση η δασοπονία στην Κύπρο δεν έχει μέλλον», δήλωσε από την πλευρά του ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδου.

Στον αέρα και έτοιμα για δράση θα είναι και φέτος δώδεκα πτητικά μέσα, μεταξύ των οποίων τα δύο Ρωσικά ελικόπτερα Kamov και τα τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα Ισπανικής εταιρείας, τα οποία θα έρθουν στην Κύπρο στη βάση των συμφωνιών που υπεγράφησαν πέρσι.

Στα πύρινα μέτωπα θα επιχειρούν επίσης τα αεροπλανάκια του Τμήματος Δασών, και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και των Βρετανικών Βάσεων

Να σημειωθεί ότι στους προγραμματισμούς του Τμήματος Δασών είναι και η αγορά νέου σύγχρονου εξοπλισμού και οχημάτων πυρόσβεσης ειδικών για επιχειρήσεις σε αγροτικές και δασικές περιοχές.