Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Άννα Κουκίδη Προκοπίου

Μετά την επιστροφή της διευθύντριας των Φυλακών Άννας Αριστοτέλους από την άδειά της θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τα αιτήματα που έχει υποβάλει εδώ και μήνες. Η υπουργός και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν όταν ληφθούν οι αποφάσεις. Επιβεβαίωσε δε ότι έχει εγκριθεί το αίτημα της υποδιευθύντριας των Φυλακών Αθηνάς Δημητρίου για απόσπαση στην Ελεγκτική Υπηρεσία και εκκρεμεί η απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).

Η υπουργός Δικαιοσύνης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι και μίλησε για αρκετά θέματα που αφορούν το υπουργείο της. Μίλησε μεταξύ άλλων για τον υπερπληθυσμό των φυλακών και κατά πόσον το «βραχιολάκι» θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση. Όπως επεσήμανε, η εφαρμογή του μέτρου αυτού, παρά την χρησιμότητα που δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον υπερπληθυσμό των φυλακών.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα που λαμβάνονται για αποσυμφόρηση των φυλακών και κατά πόσον υπάρχει σκέψη για ανέγερση φυλακών σε άλλες πόλεις, όπως εισηγούνται οι δεσμοφύλακες, είπε ότι το υπουργείο της έχει κάνει σχεδιασμό και θα υποβάλει εισηγήσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης με άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις. Ωστόσο, ανέφερε, δεν είναι ακόμα έτοιμη για να κάνει σχετικές ανακοινώσεις. Επεσήμανε όμως ότι η συμφόρηση στις φυλακές έχει ξεπεράσει τα όρια και υπάρχει άμεση ανάγκη για λήψη αποφάσεων, προσθέτοντας ότι οι εισηγήσεις είναι πάντα ευπρόσδεκτες.   

Για τις προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν στην Αστυνομία, για πλήρωση των 710 κενών θέσεων η κ. Προκοπίου ανέφερε ότι η διαδικασία προχωρεί. Είπε ωστόσο ότι ο αριθμός των αιτήσεων σε σχέση με τις θέσεις που αναμένεται να πληρωθούν δεν προσφέρει αισιοδοξία. Όπως ανέφερε οι αιτήσεις που έχουν γίνει για τις 710 θέσεις είναι γύρω στις 730 και αναμένεται πως μάλλον δεν θα πληρωθούν όλες οι θέσεις αφού θα γίνουν εξετάσεις και ψυχομετρικά τεστ που πρέπει να γίνουν. «Και στην αστυνομία ισχύει το πρόβλημα της υποστελέχωσης» πρόσθεσε, παρόλες τις προσλήψεις που γίνονται, όπως οι αστυνομικοί για την Πράσινη Γραμμή που αρχίζουν αμέσως την εκπαίδευσή τους. Όπως είπε εκκρεμεί και το θέμα της στελέχωσης της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, κάτι που επίσης έχει τροχιοδρομηθεί.

Στις προτεραιότητες της νέας υπουργού είναι και η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Όπως είπε, είναι ένα πρόβλημα που μας βασανίζει όλους ως πολίτες, το πόσο αργά διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις στα δικαστήρια. «Έχουν γίνει πάρα πολλά. Έχουν περάσει τα νομοσχέδια για τη δευτεροβάθμια απόδοση της Δικαιοσύνης, αναμένεται τον Ιούλιο να αρχίσει τη λειτουργία του το νέο Συνταγματικό Δικαστήριο, να έχουμε το Εφετείο, έχουν περάσει πολλά άλλα νομοσχέδια για άλλα ζητήματα, το Εμποροδικείο, το Ναυτοδικείο. Γίνεται τώρα προσπάθεια αν μπορούμε να τοποθετηθούμε για τη λειτουργία δικαστηρίου Μικρών Διαφορών για υποθέσεις κάτω των 10.000 ευρώ που ήταν και μια προεκλογική εξαγγελία του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Θα έχουμε τους πρώτους κανονισμούς δικονομίας από την 1η του Σεπτέμβρη, υπάρχει το σύστημα e-justice που δουλεύει ως ένα βαθμό και σκοπεύουμε μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 να μπει σε λειτουργία. Πέραν αυτών θα πρέπει να δούμε πως θα αποσυμφορήσουμε και διοικητικά τα δικαστήρια, έχουν γίνει μελέτες και υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις για να αποφορτίσουμε τους δικαστές από τα διοικητικά καθήκοντα των δικαστηρίων και να τους ενισχύσουμε ώστε να ασχολούνται ουσιαστικά με αυτό που πρέπει να κάνουν, δηλαδή να δικάζουν υποθέσεις.

Για επανασύσταση του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας ανέφερε ότι υπάρχει το σχέδιο και αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις αφού υπάρξει διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη.