Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιθ

Στην επιτάχυνση της εκδίκασης των καθυστερημένων υποθέσεων και την απλοποίηση των διαδικασιών επικεντρώνεται η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης στην Κύπρο, ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη - Προκοπίου κατά τη συμμετοχή της στη δεύτερη ημέρα της συνόδου του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι αρμόδιοι Υπουργοί συζήτησαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ειδικότερα τις δυνατότητες που έχουν οι πολίτες των κρατών μελών για πρόσβαση στην δικαιοσύνη, ενώ αντάλλαξαν εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται από τα κράτη μέλη.

Σε παρέμβασή της η κ. Προκοπίου αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης στην Κύπρο που ξεκίνησε με την αναδιάρθρωση των ανώτατων βαθμίδων της δικαιοσύνης και την δημιουργία εξειδικευμένων δικαστηρίων, όπως του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου, όπως εξήγησε.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε πως η προσπάθεια εστιάζεται κυρίως σε μέτρα για την επιτάχυνση της εκδίκασης των καθυστερημένων υποθέσεων, καθώς και στην εφαρμογή των νέων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας που θα τεθούν σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2023, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών ενώπιον του δικαστηρίου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η ανάγκη προστασίας, στήριξης και ενδυνάμωσης των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς η ευθύνη των κρατών μελών, του Συμβουλίου και της Κομισιόν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα.

Η κ. Προκοπίου τόνισε σε παρέμβασή της την σημασία που δίνει η Κύπρος στην κοινωνία των πολιτών και ενημέρωσε τους ομολόγους της για την λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας διαβούλευσης μέσω της οποίας δημοσιοποιούνται και τυγχάνουν δημόσιας διαβούλευσης όλα τα νομοσχέδια και πολιτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Συμβούλιο απασχόλησε τέλος το φαινόμενο των εγκληματικών ενεργειών που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην ανάγκη για λήψη μέτρων ώστε να μην μπορεί να γίνεται συγκάλυψη των εσόδων που προέρχονται από το εμπόριο ναρκωτικών και να καταπολεμηθεί το  ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η κ. Προκοπίου τόνισε πως είναι απαραίτητη η ενίσχυση του σχετικού νομικού πλαισίου, της συνεργασίας των αστυνομικών και δικαστικών αρχών και της ανταλλαγής πληροφοριών, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατών μελών.