Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τρόοδος

Ικανοποιητικά ποσοστά βροχής και σημαντική εισροή νερού στα φράγματα, έδωσαν τα τελευταία 24ωρα οι έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή τμήματος μετεωρολογίας, Κλεάνθη Νικολαϊδη « Από το 36% ανεβήκαμε στο 84% για το μήνα. Είχαμε 24 χιλιοστά φρέσκα ποσοστά βροχής για το μήνα Μάρτιο ο οποίος δεν φημίζεται μεν για το μεγάλο ύψος βροχής του.»

Το τελευταίο τριήμερο η εισροή νερού στα φράγματα ανήλθε στο 1 εκατομμύριο 882 χιλιάδες κυβικά μέτρα και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει και συνέχεια, αφού το χειμωνιάτικο σκηνικό παραμένει. Όπως ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης, «Αύριο θα επικρατεί περίπου ο ίδιος καιρός, κυρίως αίθριος χωρίς ιδιαίτερες νεφώσεις και χωρίς φαινόμενα, ενώ την Τετάρτη αρχίζει ο καιρός να αλλάζει από το απόγευμα και μετά. Την Πέμπτη θα έχουμε βροχές και τοπικές καταιγίδες, όπως κάτι τέτοιο ανάλογο αναμένεται και για την Παρασκευή.»

Χθες βράδυ είχαμε και πάλι χιονόπτωση στο Τρόοδος με αποτέλεσμα όλοι οι δρόμοι να καταστούν επικίνδυνοι και η διακίνηση να γίνεται μόνο για οχήματα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Όπως ανέφερε και ο σταθμάρχης Τροόδους στον ΑΝΤ1, Ανδρέας Πρίγκιπας «Χθες είχαμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελαφριά χιονόπτωση και κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαμε πυκνή χιονόπτωση. Για το λόγο αυτό η Αστυνομία θέλοντας να παρέχει ασφάλεια στους οδηγούς η διέλευση στην περιοχή του Τροόδους επιτρεπόταν μόνο σε οχήματα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς.»

 

Τρόοδος ολισθηροί δρόμοι

 

Το νέο κύμα κακοκαιρίας έφερε όμως και προβλήματα. Υπήρξαν διακοπές ρεύματος καθώς οι προβλέψεις του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές, είχαν μεγάλη απόκλιση από την τελική παραγωγή που έδωσαν τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Όπως είπε και ο διαχειριστής συστήματος, Σταύρος Σταυριανός, «Το Σάββατο ο λόγος ήταν η απότομη μείωση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατά ακρίβεια ήταν απόκλιση από την προβλεπόμενη παραγωγή. Αν είναι πολύ απότομη η συννεφιά και βαρετή υπάρχει και η αύξηση της ζήτησης, λόγω του ότι ο κόσμος αρχίζει και ανεβάζει τις θερμάνσεις και το φωτισμό.»

Ενώ τη Κυριακή οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, οφείλονταν σύμφωνα με το διαχειριστή σε βλάβη σε συμβατικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό.

Συνεχίζει το χειμωνιάτικο σκηνικό

Το χειμωνιάτικο σκηνικό θα συνεχιστεί και αυτή τη βδομάδα, αρχής γενομένης από την Πέμπτη, με τις προβλέψεις της Μετεωρολογίας να κάνουν λόγο και για ύπαρξη σκόνης στην ατμόσφαιρα.