Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Φιλίππα Καρσερά

Στις γυναίκες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος μέσα στα χρόνια, είναι αφιερωμένη η φωτογραφική έκθεση που διοργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο, στο Λήδρα Πάλας.

Σήμερα εκεί βρέθηκαν η πρώτη κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη και η Αναπληρώτρια Γ.Γ των ΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Η αξιωματούχος των ΗΕ, σε σύντομο χαιρετισμό που εκφώνησε, εξήρε τον ρόλο των γυναικών στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, είτε ως πολιτικοί ή νομικοί σύμβουλοι είτε ως εμπλεκόμενα μέρη υπό άλλες ιδιότητες.

Δήλωσε ότι «στην Κύπρο, ενώ οι ηγέτες και οι επικεφαλής διπλωμάτες ήταν μέχρι στιγμής όλοι άνδρες, οι γυναίκες έχουν αναλάβει καθοριστικό ρόλο διαχρονικά, όπως βλέπουμε στην έκθεση αυτή. Υπάρχουν πολλά στοιχεία πλέον για το ότι η πρόληψη συγκρούσεων, η μεσολάβηση και οι ειρηνευτικές διαδικασίες, που συμπεριλαμβάνουν ουσιαστικά γυναίκες, είναι πιο πιθανόν να δημιουργήσουν διαπραγματευτικές διευθετήσεις, που να οδηγούν σε διαρκή και βιώσιμη ειρήνη».

Την έκθεση που θα παραμείνει ανοιχτή ολόκληρο τον Μάρτη, επισκέφθηκαν σήμερα πολλές γυναίκες της Κύπρου, μεταξύ τους και κάποιες εκ των πρωταγωνιστριών στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.