Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυβερνοεπίθεση

Τρύπες και μάλιστα μεγάλες εντοπίζονται, σύμφωνα με ειδικούς, στο σύστημα προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις των κρίσιμων υποδομών πληροφορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό αποδεικνύουν άλλωστε όπως σημειώνουν και οι τελευταίες ηλεκτρονικές επιθέσεις που δέχθηκαν το Τμήμα Κτηματολογίου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Κενά, τα οποία όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 πηγή με άριστη γνώση των δεδομένων, καθιστούν κρίσιμες υποδομές πληροφοριών ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις. Ενώ ελλείψεις εντοπίζονται στον συντονισμό του τομέα της ασφάλειας των δικτύων και πληροφοριών, παρά τις σχετικές υποδείξεις και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρακτικό της σύσκεψης του Δεκεμβρίου του 2014, που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ο ΑΝΤ1 που είχε συγκληθεί με σκοπό την άμεση προώθηση ενεργειών προστασίας εν καιρώ ειρήνης των κρίσιμων υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας, προέβλεπε μεταξύ άλλων και μέτρα αναχαίτισης κυβερνοαπειλών.

Μέτρα τα οποία θα λαμβάνονταν από το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Μεταφορών και τις Μηχανογραφικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν επιτευχθεί άλματα προόδου στην ψηφιακή ασφάλεια στην Κύπρο.

Με τον Βοηθό Επίτροπο, Πέτρο Γαλλίδη να δηλώνει ότι «κάποιες υπηρεσίες περισσότερες από άλλες είτε λόγο έχουν σωστή νοοτροπία κυβερνοασφάλειας είτε είναι πιο κρίσιμες οι υποδομές τους, έχουν γίνει πάρα πολλές ενέργειες και σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε οργανωτικό και τεχνικό. Εξ’ ορισμού ένας χάκερ είναι ένα βήμα μπροστά όχι γιατί είναι πιο έξυπνος ή πιο προχωρημένος για τον απλούστατο λόγο γιατί η προσπάθεια του είναι να ξεπεράσει αυτές τις άμυνες».

Εκτός λειτουργίας η Πύλη

Η Πύλη του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, παραμένει ακόμη εκτός λειτουργίας και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα επανέλθει την Τετάρτη σε λειτουργία στη Λευκωσία και στα υπόλοιπα επαρχιακά γραφεία περί τα τέλη της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος, Ελίκκο Ηλία, « από όλες τις αναλύσεις που έχουμε κάνει τα δεδομένα μας δεν έχουν πειραχτεί και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ελπίζουμε να λειτουργήσουμε το συντομότερο δυνατό το οποίος όμως δεν είναι ζήτημα μιας ή δυο ημερών αλλά περισσοτέρων ημερών».

Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη εάν στην κατοχή των χάκερς έχουν περιέλθει προσωπικά δεδομένα πολιτών.

Η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνη Λοϊζίδου δήλωσε ότι « ο κάθε οργανισμός κρίνεται από το επίπεδο της ετοιμότητας του και αν έχει κτίσει τον τοίχο που θα έπρεπε για να αποτρέψει η επίθεση να καταλήξει σε παραβίαση προσωπικών δεδομένων».  

 Ούτε σεντ δεν έχει δοθεί ως λύτρα στους εγκεφάλους της επίθεσης, διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές.

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με την Europol, και τα ίχνη τους φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να εντοπίζονται στη Γερμανία. Ενώ δεν επιβεβαιώνονται πληροφορίες που έφεραν και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες να έχουν δεχθεί κυβερνοεπιθέσεις.