Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Σταδιακά θα αποκαθίσταται τις επόμενες μέρες η λειτουργία του Κτηματολογίου, ύστερα από την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Ελίκκος Ηλία, οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα και να θέσουν σε λειτουργία τις βάσεις δεδομένων του Κτηματολογίου.

Πρόσθεσε ότι θα προχωρήσουν με σταδιακά βήματα και η προσπάθεια αυτή την εβδομάδα είναι να τεθούν σε λειτουργία κάποιες δραστηριότητες που αφορούν τις μεταβιβάσεις, τις υποθήκες και τις καταθέσεις εμπράγματων βαρών, να μπορεί δηλαδή να καταθέσει κάποιος ένα πωλητήριο έγγραφο ή μια  επιβάρυνση (memo) εναντίον ενός προσώπου.

«Η προσπάθειά μας είναι να ξεκινήσουμε από αυτή την εβδομάδα σιγά-σιγά για να θέσουμε αυτές τις λειτουργίες ξανά. Την ερχόμενη εβδομάδα θα προσπαθήσουμε να τις επεκτείνουμε σταδιακά ώστε να είμαστε σε πλήρη λειτουργία», ανέφερε ο κ. Ηλία.

Παράλληλα ανέφερε ότι από τις πρώτες λειτουργίες που αναμένεται να αποκατασταθούν είναι η κατάθεση πωλητήριων εγγράφων. Εξέφρασε την ελπίδα ότι την Τρίτη ή την Τετάρτη θα μπορεί να λειτουργήσει σε δοκιμαστική βάση το σύστημα στη Λευκωσία, όσον αφορά τις δραστηριότητες αυτές και να επεκταθεί εντός της εβδομάδες και στα υπόλοιπα επαρχιακά γραφεία. Στη συνέχεια, ανέφερε, θα προστεθούν άλλες υπηρεσίες.

Περισσότερο χρόνο αναμένεται να χρειαστεί για τα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η πύλη του Κτηματολογίου για ανταλλαγή ηλεκτρονικών πληροφοριών και δεδομένων με τον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο όπως είπε ο κ. Ηλία, αναμένουν να ακούσουν και τους ειδικούς για το πότε μπορεί να γίνει αυτό.

Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια μόνιμη ζημιά στην πύλη του Κτηματολογίου, ο κ. Ηλία ανέφερε ότι από τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.

Σε ερώτηση για τα μέτρα ασφαλείας που λάμβανε το Κτηματολόγιο για να αποφύγει μια τέτοια επίθεση, ο κ. Ηλία είπε ότι το Κτηματολόγιο λάμβανε όλα τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κυβέρνηση γενικά. Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποία φαίνεται ότι κάποιοι «αόρατο εχθροί» είναι ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς.

Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι μετά από αυτό το ανεπιθύμητο περιστατικό, το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής και το Υφυπουργείο Καινοτομίας θα λάβουν περισσότερα μέτρα.

«Αυτό που συνέβη σε εμάς πιστεύω θα βοηθήσει να θωρακιστούμε περαιτέρω ως Κυπριακή Δημοκρατία, ως ηλεκτρονική διακυβέρνηση», είπε.

Το θέμα της κυβερνοεπίθεσης χειρίζεται η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας και από το Αρχηγείο Αστυνομίας, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ο κ. Ηλία ευχαρίστησε τους πολίτες για τη συμπαράσταση, την κατανόηση και την υπομονή που δείχνουν, σε αυτή την πολύ δύσκολη, όπως την χαρακτήρισε φάση. Σημείωσε ότι πρόκειται για την τρίτη εργάσιμη μέρα, κατά την οποία το Κτηματολόγιο βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Ευχήθηκε σύντομα να τεθεί το Τμήμα σε πλήρη λειτουργία και είπε ότι όταν γίνει αυτό θα καλυφθεί το κενό που δημιουργείται αυτές τις δύσκολες ώρες.

Υπενθύμισε ότι το Κτηματολόγιο, πέρασε διάφορες δύσκολες φάσεις, όπως την περίοδο του 1974 όταν η Τούρκοι πήραν από το Τμήμα τα μητρώα για την Κερύνεια και την Αμμόχωστο.