Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Στις ελληνικές καλένδες παρέπεμψαν σχεδόν στο σύνολο τους οι υπηρεσίες των αρμόδιων Υπουργείων την εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίων για την εν καιρώ ειρήνης προστασία ενεργειακών και κρίσιμων υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θέμα το οποίο επανέρχεται με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο και στην Κύπρο, μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. 

Στην σύσκεψη της Υπουργικής Επιτροπής που είχε πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2014, με τις μνήμες ακόμη νωπές από την φονική έκρηξη στη ναυτική Βάση στο Μαρί και το πρακτικό της οποίας εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, λήφθηκαν δυο συγκεκριμένες αποφάσεις οι οποίες ωστόσο έμειναν στα χαρτιά.

Υπουργική Επιτροπή: 

-Καθορισμός χρονοδιαγραμμάτων για υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών από όλους τους εμπλεκόμενους με βάση τη σχετική νομοθεσία του 2012

-Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για υλοποίηση των πιο πάνω, επακριβή καθορισμός των αρμοδιοτήτων του κάθε υπουργείου και προσδιορισμός των επόμενων βημάτων.

 
Σκοπός της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν οι τότε υπουργοί Άμυνας, Συγκοινωνιών και Έργων, Δικαιοσύνης, Ενέργειας και Εσωτερικών ήταν η άμεση προώθηση ενεργειών που απαιτούνταν για την προστασία κρίσιμων υποδομών.

Υποδομές ζωτικής σημασίας θεωρούνται όσες επηρεάζουν την υγεία των πολιτών, την οικονομία του τόπου και το περιβάλλον, όπως τα νοσοκομεία, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, το ενεργειακό κέντρο, η υδατοπρομήθεια, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι οποίες θα πρέπει να παρακολουθούνται από ένα ενιαίο φορέα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, υπήρξε παραδοχή ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε παράλειψη ακόμη και στον καθορισμό του τι ορίζεται ως κρίσιμη υποδομή, ενώ δεν υπήρξε ούτε έλεγχος των σχεδίων.

Καθορίστηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση ενεργειών που απαιτούνταν και οι οποίες προέβλεπαν:

Υπουργική Επιτροπή 

-Τον ορισμό ενός υπευθύνου από κάθε υπουργείο για καθορισμό κρίσιμων υποδομών μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2015 με βάση και τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία.

-Έλεγχο της εφαρμογής των κανονισμών για κάθε κρίσιμη υποδομή εκάστου Υπουργείου από πλευράς σχεδίασης και πρακτικής εφαρμογής μέχρι την 31η Μαρτίου του 2015.

-Κωδικοποίηση των ελλείψεων μέχρι την 15η Απριλίου 2015.

-Μέχρι την 30η Απριλίου του 2015 καθορισμό από την Εθνική Αρχή Ασφάλειας των αναγκαίων μέτρων φυσικής ασφάλειας και κωδικοποίησης ελλείψεων, ανάλογα με το επίπεδο διαβάθμισης της κάθε μιας εξ αυτών

-Καθορισμός μέτρων από την Αστυνομία για την φυσική ασφάλεια από εξωτερικούς κινδύνους και κωδικοποίησης ελλείψεων με χρονική επιδίωξη την 30η Απριλίου.

Εντύπωση προκαλεί η έντονη όπως καταγράφεται στο πρακτικό τοποθέτηση του μακαριστού υπουργού εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος είχε ζητήσει επιτακτικά την άμεση προώθηση και υλοποίηση αποφάσεων, οι οποίες ωστόσο στη συνέχεια χάθηκαν στις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες των υπουργείων και των κυβερνητικών υπηρεσιών.

«Πρέπει να τελειώσουμε με όλες τις διαδικασίες το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να τελειώσουμε και με τα σχέδια για να αρχίσουν να εφαρμόζονται», είχε δηλώσει ο μακαριστός πρώην Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και χρόνια έχει εκδώσει οδηγία για τις κρίσιμες υποδομές.

Πριν από λίγους μήνες τα θεσμικά όργανα της Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για εφαρμογή νέων κανόνων που καλύπτουν 11 τομείς κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών κινδύνων, των τρομοκρατικών επιθέσεων, των απειλών εκ των έσω και των δολιοφθορών, ατυχήματα, αλλά και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, όπως η πρόσφατη πανδημία.

Άγνωστο παραμένει το επίπεδο συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.