Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Άκκιουγιου

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου καλεί την κυπριακή Κυβέρνηση να θέσει το ζήτημα του τερματισμού της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου στα αρμόδια διεθνή σώματα και οργανισμούς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Κίνηση αναφέρει πως οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία, ανατολικά του πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου υπενθυμίζουν τους κινδύνους από ένα πυρηνικό ατύχημα, για τους ανθρώπους της περιοχής μεταξύ των οποίων και οι κάτοικοι της Κύπρου οι ακτές της οποίας απέχουν μόλις 90 χλμ. από το Άκκιουγιου, αλλά και άλλων γειτονικών χωρών.

Όπως αναφέρει «η ανάπτυξη των πυρηνικών εργοστασίων είναι επικίνδυνο εγχείρημα για το περιβάλλον και τη ζωή, πόσο μάλλον όταν βρίσκονται πάνω ή κοντά σε σεισμογενείς περιοχές», για να σημειώσει ότι «περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες σε Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα διαμαρτυρήθηκαν όταν είχε αρχίσει η ανέγερση του πυρηνικού σταθμού, όμως κανέναν κέντρο εξουσίας δεν τους έλαβε υπόψη».

«Η πυρηνική ενέργεια δεν γνωρίζει σύνορα και οι επιπτώσεις από ένα πιθανό ατύχημα από σεισμό ή από άλλη αιτία θα είναι καταστροφική για την περιοχή. Τα πυρηνικά απόβλητα των εργοστασίων, ενέχουν πληθώρα κινδύνων τόσο για τον ίδιο τον άνθρωπο όσο και για το οικοσύστημα. Ακόμα και χωρίς ατύχημα η αρνητική επίδραση πάνω στη ζωή από την διαχείριση των αποβλήτων, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, είναι αρκετός λόγος για τη μη λειτουργία πυρηνικού σταθμού», σημειώνει.

Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου «υπήρξαν πολλές αναφορές από διεθνούς κύρους σεισμολόγους ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να εγκατασταθεί στο Ακκιούγιου, που βρίσκεται επάνω σε σεισμογενή περιοχή, ένας πυρηνικός αντιδραστήρας», συμπληρώνοντας ότι «μια πιθανή διαρροή θέτει σε τεράστιο κίνδυνο τόσο τους εργαζόμενους στο σταθμό, αλλά και τους κάτοικους και το περιβάλλον σε μια μεγάλη ακτίνα που περιλαμβάνει πολλές χώρες».

Πέρα όμως από τη σεισμικότητα της περιοχής, η Κίνηση αναφέρει πως υπάρχει και το ζήτημα της διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων, καθώς και το γεγονός ότι η Τουρκία χτίζει το σταθμό στο Άκκιουγιου, χωρίς όχι μόνο να λαμβάνει υπόψη τις αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας, αλλά και χωρίς να έχει κυρώσει τις σχετικές διεθνείς συνθήκες, ούτε και να δείχνει πρόθυμη να το κάνει, σημειώνοντας πως «αυτό δημιουργεί ένα πρόσθετο κενό στην πρόσβαση και στον έλεγχο των εγκαταστάσεών της».

Τέλος, αναφέρει πως «όταν σε ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν πυρηνικούς σταθμούς δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή η κατασκευή καινούριων στα σύνορα της ευρωπαϊκής ένωσης και μάλιστα σε σεισμογενή περιοχή», για να υπογραμμίσει ότι «ως άνθρωποι που νοιαζόμαστε για την ποιότητα ζωής και για την ίδια τη ζωή, οφείλουμε να αγωνιστούμε ενάντια στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών, όπως βεβαίως και εναντίον των πυρηνικών όπλων».