Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βασιλικό

Ούτε ένα μέτρο για προστασία των κρίσιμων υποδομών σε καιρό ειρήνης. Για οκτώ χρόνια άφησαν στα συρτάρια τα σχέδια για την ασφάλεια σε νοσοκομεία, αεροδρόμια, λιμάνια. Ο ΑΝΤ1 αποκάλυψε χθες (09/02) πρακτικό σύσκεψης Υπουργικής Επιτροπής, από το 2014, που χάραζε οδικό χάρτη ο οποίος δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Στον απόηχο αυτών των αποκαλύψεων, στο «Μέρα Μεσημέρι» φιλοξενήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, η οποία έχει επωμιστεί πλέον το βάρος εκπόνησης σχεδίου για προστασία των κρίσιμων υποδομών.

Όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Λιασίδης, το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία τον Δεκέμβριο του 2022, αποφάσισε όπως αναθέσει στην Πολιτική Άμυνα ως εθνικό σημείο επαφής και αρμόδια Υπηρεσία για το εν λόγω θέμα να τρέξει τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον κ. Λιασίδη, ήδη στις 24/03 η Πολιτική Άμυνα έχει ορίσει συνάντηση με το Υπουργείο Ενέργειας, αλλά και τους Οργανισμούς που υπάγονται σε αυτό για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

«Θα μιλήσουμε με όλα τα Υπουργεία, να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση, ένας προκαταρτικός κατάλογος, και αργότερα αν χρειαστούμε συμβουλές εμπειρογνωμόνων, σίγουρα θα μιλήσουμε μαζί τους» σχολίασε εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας. 

Ξεκαθάρισε παράλληλα πως σε 21 μήνες πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό Δίκαιο η νέα Οδηγία, και σε τρία χρόνια να καθοριστεί η εθνική στρατηγική.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγους μήνες τα θεσμικά όργανα της Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για εφαρμογή νέων κανόνων που καλύπτουν 11 τομείς κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών κινδύνων, των τρομοκρατικών επιθέσεων, των απειλών εκ των έσω και των δολιοφθορών, ατυχήματα, αλλά και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, όπως η πρόσφατη πανδημία.