Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Σε όλες τις μεγαλουπόλεις στο εξωτερικό, άρχισαν από καιρού να αφαιρούνται μαζικά τα κυρτώματα που είχαν τοποθετηθεί στους δρόμους για τους ρύπους και την  υγεία των κατοίκων. Στην Κύπρο αντίθετα οι νέες αιτήσεις είναι χιλιάδες ετησίως. 

Το θέμα των κυρτωμάτων βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Μεταφορών, αφού άρχισαν να είναι πλέον μαζικά και τα παράπονα από οδηγούς και άλλους χρήστες των δρόμων

«Προκαλούν μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο, βεζόδιο τα οποία αυξάνουν την λευχαιμία και τον καρκίνο και για αυτό αφαιρέθηκαν από την Ευρώπη κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με μελέτες που έχει», τόνισε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίσρος Ορφανίδης. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην Επιτροπή Μεταφορών τα κυρτώματα προκαλούν προβλήματα στα ασθενοφόρο και τους ασθενείς, καθώς και στα πυροσβεστικά οχήματα και το περιβάλλον από το συνεχές σταμάτα – ξεκίνα των οχημάτων που εκπέμπουν καυσαέρια.

«Υπάρχουν προδιαγραφές αλλά ο καθένας τα κάνει όπως θέλει, ακόμη και ένας ιδιώτης αν ζητήσει έξω από το σπίτι του να γίνει κύρτωμα το μελετά η επιτροπή αν είναι δυνατόν», επισήμανε ο κ. Ορφανίδης. 

Όπως αναφέρθηκε στη Βουλή: Από την αρχή του νέου έτους απορρίφθηκε το 92% των αιτήσεων για κυρτώματα, το 2022 το 83%, το 2021 το 75% και το 2020 το 82% των αιτήσεων. 

Ενδεικτική του προβλήματος είναι η αναφορά του εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου Μεταφορών. Οπως είπε, πολίτες μαζεύουν ακόμα και υπογραφές ενώ γίνονται εκκλήσεις και από τις τοπικές αρχές για την τοποθέτηση κυρτωμάτων, με βασικό επιχείρημα ότι τα οχήματα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.