Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν δήλωσε την Πέμπτη ότι θα επιτρέψει την επανέναρξη περισσότερων απευθείας πτήσεων προς την Κίνα που είχαν διακοπεί λόγω της πανδημίας της COVID-19, σε ένδειξη πολιτικής καλής θέλησης προς το Πεκίνο, παρά τις στρατιωτικές εντάσεις.

Η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί δική της επικράτεια, επιτρέπει επί του παρόντος απευθείας πτήσεις μόνο σε τέσσερεις κινεζικές πόλεις - Πεκίνο, Σαγκάη, Τσενγκντού και Σιαμέν - αλλά πριν από την πανδημία πολλές κινεζικές πόλεις συνδέονταν με το νησί.

Η Κίνα πιέζει την Ταϊβάν να ξαναρχίσει τις πτήσεις, προτρέποντας να μη χρησιμοποιηθεί η πανδημία ως δικαιολογία για περαιτέρω καθυστέρηση.

Το Συμβούλιο Υποθέσεων Ηπειρωτικής Πολιτικής της Ταϊβάν δήλωσε ότι θα επιτραπεί σε 10 ακόμη πόλεις να έχουν τακτικές πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κεντρικών σταθμών Σενζέν, Γκουανγκζού και Ναντζίνγκ, ενώ οι πτήσεις τσάρτερ θα επιτραπούν σε άλλες 13.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Τσαν Τσι-χουνγκ, είπε στους δημοσιογράφους ότι εξέτασε τα αιτήματα της Κίνας για το ποιες πόλεις πρέπει να αποκαταστήσουν τις απευθείας πτήσεις και επέλεξε τις 10 πόλεις με βάση τη μεγάλη συγκέντρωση επιχειρηματιών της Ταϊβάν εκεί.

"Η Κίνα πρότεινε 26 πόλεις, τις οποίες επίσης λάβαμε υπ' όψιν. Αυτή η κίνηση δείχνει την πιο ειλικρινή μας καλή θέληση", είπε.

«Ελπίζουμε επίσης να στηριχθούμε στα θεμέλια αυτών των πτήσεων για να αυξήσουμε σταδιακά την ανταλλαγή χειρονομιών καλής θέλησης και τις επαφές συνεργασίας και από τις δύο πλευρές».

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κυβέρνηση της Ταϊβάν προσπαθεί να επαναλάβει τις επαφές με την Κίνα μετά την άρση των αυστηρών κανόνων καραντίνας στα τέλη του περασμένου έτους, με την Πρόεδρο Τσάι Ινγκ-Ουέν να λέει ότι ελπίζει ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις εντάσεις.

Ωστόσο, η Κίνα εξακολουθεί να αρνείται να μιλήσει με την Τσάι, πιστεύοντας ότι είναι είναι υπέρ της αυτονομίας της Ταϊβάν. Η Τσάι λέει ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον της νησιωτικής χώρας και αμφισβητεί έντονα τους ισχυρισμούς κυριαρχίας της Κίνας.

Η Ταϊβάν και η Κίνα ξεκίνησαν τακτικές απευθείας πτήσεις μεταξύ τους το 2009, αφού ξεκίνησαν πτήσεις τσάρτερ το 2003.

Πριν από αυτό, δεν υπήρχαν απευθείας πτήσεις από το 1949, όταν η ηττημένη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας κατέφυγε στην Ταϊβάν στο τέλος ενός εμφυλίου πολέμου με τους κομμουνιστές, εκτός από περιστασιακές αεροπειρατείες, με τους περισσότερους ανθρώπους να αλλάζουν αεροσκάφος στο Χονγκ Κονγκ ή στο Μακάο.