Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Τη δέσμευση και προσήλωσή της στην εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων και στην ευαισθητοποίηση και την καλλιέργεια κουλτούρας ισότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επαναλαμβάνει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Ειρήνη.

Σε ανακοίνωσή της, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναφέρει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόσο μέσω της προώθησης νομοθεσιών, όσο και μέσω της εξέτασης αυτεπάγγελτων θεμάτων, προωθεί και επιδιώκει την ουσιαστική ισότητα των φύλων.

Όπως συμπληρώνει η ανακοίνωση «προς υπόμνηση και αναγνώριση των εργατικών αγώνων των γυναικών-εργατριών στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών το 1977 καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως την Παγκόσμια Μέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Ειρήνη», σημειώνοντας ότι «σήμερα, οι γυναίκες, με επίμονους και διαρκείς αγώνες, κατακτούν όλο και πιο σημαντικές θέσεις στους χώρους εργασίας, της επιστημονικής γνώσης και της κοινωνικής προσφοράς».

«Παρ’ όλα αυτά, όμως, οι διακρίσεις εις βάρος τους παραμένουν ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εντείνονται. Η έλλειψη ουσιαστικής ισότητας των φύλων πλήττει την δημοκρατία και το κράτος δικαίου», σημειώνεται.

Προσθέτει, επίσης, πως «ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζοντας τις γυναίκες και τα κορίτσια, που προωθούν την ισότητα των φύλων μέσω της μετασχηματιστικής τεχνολογίας και της ψηφιακής εκπαίδευσης, επέλεξε ως θεματική της Μέρας της Γυναίκας για το 2023 το «DigitALL: Καινοτομία και τεχνολογία για την ισότητα των φύλων».

Στόχοι της εν λόγω θεματικής, αναφέρει η ανακοίνωση, είναι η διερεύνηση του αντικτύπου του ψηφιακού χάσματος των φύλων, η διερεύνηση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και η επισήμανση της σημασίας της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στους ψηφιακούς χώρους, καθώς και η αντιμετώπιση της διαδικτυακής βίας με βάση το φύλο.