Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πόπη Κανάρη

Βούληση του Υπουργείου Υγείας είναι σύντομα να τεθούν χρονοδιαγράμματα για σημαντικά θέματα που αφορούν το ΓεΣΥ, για να προωθηθούν αναγκαίες ρυθμίσεις, νομοθετικές και διαδικαστικές, αλλά και στα θέματα αξιολόγησης, νέα πρωτόκολλα, και νέα φάρμακα, είπε τη Δευτέρα η νέα Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, μετά από μια πρώτη συνάντηση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Σε δηλώσεις της μετά από συνάντησή της το απόγευμα της Δευτέρας με την ηγεσία του ΟΑΥ, στα γραφεία του Οργανισμού, η Υπουργός σημείωσε ότι ο σκοπός της συνάντησης ήταν καθαρά εθιμοτυπικός αλλά μπήκαν και σε θέματα πολύ βαθύτερα από ό,τι για σκοπούς εθιμοτυπίας.

«Είχαμε μια πολύ αξιόλογη ανταλλαγή απόψεων, σημαντική σε θέματα καίρια», είπε, όπως είναι η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, η αξιολόγηση των παρόχων, τα παράπονα των ασθενών και διαχειρίζεται ο ΟΑΥ, και τα ιατρικά πανεπιστήμια καθώς και πολλά άλλα θέματα «τα οποία χρήζουν σίγουρα διερεύνησης, και βούλησης από πλευράς μας, να βοηθήσουμε το σύστημα υγείας να γίνει πιο ποιοτικό».

Πρόσθεσε ότι στόχος της, «είναι να προωθήσουμε τη βελτίωση και την αναβάθμιση του συστήματος υγείας, ένα σύστημα το οποίο αγκάλιασε ο λαός μας». Σημείωσε ότι το ΓεΣΥ ήταν μια «αναγκαία» εξέλιξη στον τομέα της υγείας. «Πρέπει να αγκαλιάσουμε το σύστημα, και την φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική, αλλά πρέπει να το βελτιώσουμε σημαντικά γιατί υπάρχουν στρεβλώσεις, υπάρχουν προβλήματα, και η βούληση του Υπουργείου είναι σύντομα, να βάλουμε και χρονοδιαγράμματα, έτσι που να δούμε σε κάποια σημαντικά θέματα, με προτεραιοποίηση και μέσα στα πλαίσια των χρονοδιαγραμμάτων που μας έδωσε ο Πρόεδρος μας, τις 100 μέρες, να προωθήσουμε αναγκαίες ρυθμίσεις τόσο νομοθετικές όσο διαδικαστικές, όσο στα θέματα αξιολόγησης, νέα πρωτόκολλα, νέα φάρμακα».

Η κ. Κανάρη είπε ότι δεν είχαν τον χρόνο κατά τη συνάντηση να μπουν σε επίλυση των προβλημάτων εις βάθος, αλλά έθιξαν κάποια θέματα στα οποία θα επανέλθουν αφού μελετήσουν ποιες είναι οι προτεραιότητες και από τις δύο πλευρές, «για να συζητούμε ένα-ένα θέμα, και να βρίσκουμε λύσεις έτσι που να μην έχουμε αυτό το τρύπιο καλάθι». Σημείωσε ότι το Σύστημα, διαμορφώθηκε με πολύ καλό σκοπό αλλά υπάρχουν καταχρήσεις, και προβλήματα, «και όλα αυτά θα πρέπει να τα συζητήσουμε  με τους εταίρους και όχι μόνο με τον ΟΑΥ αλλά και με όλες τις ομάδες, και των ασθενών και των ιατρών, του Ιατρικού Συλλόγου, και των άλλων εταίρων που συμβάλλουν στο ΓεΣΥ για να δούμε συλλογικά πως μπορούμε να τροχοδρομήσουμε λύσεις που να είναι βιώσιμες στην οικονομία, αλλά και να αντανακλούν και μια ποιοτική αναβάθμιση τους συστήματος υγείας προς τον κάθε πολίτη ατού του κράτους».

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν τροχοδρομείται η ένταξη περισσοτέρων φαρμάκων στο ΓεΣΥ, η κ. Κανάρη είπε ότι συζητήθηκε και αυτό το θέμα, σε περιορισμένο βάθος λόγω έλλειψης χρόνου, και ότι θα επανέλθουν, προσθέτοντας ότι η βούληση του ΟΑΥ είναι να εντάξει σύντομα πολύ περισσότερα φάρμακα, και νέα πρωτόκολλα, για να έχουν οι ασθενείς και οι πολύ ευάλωτες ομάδες, καινοτόμα φάρμακα για περίθαλψη πολλών σοβαρών ασθενειών.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι από τη συζήτηση προκύπτει ότι, «είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι και θα δουλέψουμε συναινετικά, θα συνεργαστούμε σε όλους τους τομείς για να πετύχουμε αυτό που απαιτεί ο Κύπριος πολίτης, ποιοτική υγεία, σε σταθερή βάση».

Συνεχάρη την κ. Κανάρη για τον διορισμό της και της ευχήθηκε «καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα πετύχει γιατί την γνωρίζει πάρα πολλά χρόνια από τις προηγούμενες θέσεις που κατείχε. «Από την άλλη, θα ήθελα να την ευχαριστήσω γιατί, από τις πρώτες της επισκέψεις είναι στον ΟΑΥ, που δείχνει την προτεραιότητά της όπως η ίδια έχει αναφέρει, αλλά και την έγνοια της να πετύχει το Γενικό Σχέδιο Υγείας», σημείωσε.