Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξι

Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας, στην Λάρνακα όπως κάθε χρόνο πραγματοποιείται στον εκδρομικό χώρο Τεκκέ. Ο Δήμος Λάρνακας προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα ενώ η ημέρα θα πλαισιωθεί με παραδοσιακή μουσική, τραγούδια, τσιαττιστά, χορούς, παιχνίδια και δραστηριότητες για παιδιά.

Πλήθος κόσμου όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 έσπευσε στον εκδρομικό χώρο για να κόψει την "μούττη της σαρακοστής". Μικροί και μεγάλοι αντάμωσαν για να γιορτάσουν τα Κούλουμα, την αρχή της περιόδου νηστειών για το Πάσχα. 

ξι

 

 

Σημειώνεται ότι το πέταγμα των χαρταετών στην περιοχή Αεροδρομίου Λάρνακας και συγκεκριμένα στην περιοχή προσέγγισης των αεροσκαφών όπως οι περιοχές Αλυκής – Τεκκέ, Ακτής Μακένζι, Κιτίου και Περιβολιών, πρέπει να αποφεύγεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, γιατί μπορεί να προκαλέσει κινδύνους στις πτήσεις.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Λάρνακας προσβλέπει στην κατανόηση του κοινού και τη συνεργασία του, προς αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων.

Ο Τομέας Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Δήμου Λάρνακας συνιστά, στο κοινό που θα επισκεφτεί τις περιοχές των Αλυκών και τον εκδρομικό χώρο του Τεκκέ την Καθαρά Δευτέρα, «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όσον αφορά την προστασία του μοναδικής αξίας υγροβιότοπου».

Ο Τομέας Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Δήμου Λάρνακας επαναλαμβάνει ότι απαγορεύεται η είσοδος τροχοφόρων και πεζών στον υγροβιότοπο εντός της περιοχής προστασίας εκτός των υφιστάμενων δρόμων, μονοπατιών, χώρων ξεκούρασης και θέας.

Για παρατήρηση των πουλιών και για φωτογράφηση να χρησιμοποιούνται τα πτηνο παρατηρητήρια που υπάρχουν στην περίμετρο των Αλυκών και ο παρακείμενος πεζόδρομος και μονοπάτι της φύσης. Τα αποδημητικά πουλιά δεν πρέπει να παρενοχλούνται, σημειώνεται.

Απαγορεύεται το ποδοπάτημα και κόψιμο φυτών, αγριολούλουδων και των σπάνιων ορχιδέων.

Καλείται το κοινό να καθαρίζει σχολαστικά τον χώρο που χρησιμοποίησε κατά την έξοδο του.

Για απόρριψη των σκουπιδιών να χρησιμοποιούνται τα σκυβαλοδοχεία και οι εναλλασσόμενες κάσιες (σκιπ) που ο Δήμος Λάρνακας θα τοποθετήσει στον χώρο της εκδήλωσης και στον εκδρομικό χώρο.

«Δεν ξεχνάμε ότι οι Αλυκές μας, με το δάσος δίπλα από το υδάτινο στοιχείο, αποτελούν ένα αναπόσπαστο αισθητικό και οικολογικό κεφάλαιο για την πόλη μας αλλά και την πατρίδα μας. Στο χέρι μας είναι να τις προστατεύσουμε», αναφέρεται.

Πλήθος κόσμου έσπευσε και στο Γραμμικό Πάρκο της Λακατάμιας για να κόψει την μούττη της σαρακοστής. 

ξι
ιξ

Σε ότι αφορά άλλες εκδηλώσεις στην επαρχία Λάρνακας, ο Δημος Αραδιππου διοργανώνει το παραδοσιακό κόψιμο της Μουττης της Σαρακοστής στο Πάρκο Ριζοελιας από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 16:00 το απόγευμα. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό προγραμμα και παραδοσιακά παιχνίδια.

Ο Δήμος Αθηένου διοργανώνει το παραδοσιακό κόψιμο της Μούττης της Σαρακοστής στον εκδρομικό χώρο που βρίσκεται το εξωκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαηλ στην Αθηενου. Ο Δήμος Αθηένου προσκαλεί το κοινό να συμμετάσχει στην εκδήλωση να χαρεί τη φύση, να πετάξει χαρταετούς και να απολαύσει νηστίσιμα εδεσματα. Θα προσφέρονται κρασί και ξηροί καρποί.

Ο Δήμος Λευκάρων με την ευκαιρία της Καθαρας Δευτέρας θα διαθέσει το  χώρο του Δημοτικού Σταδίου στο κοινό.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Βορόκλινης καλεί τους συγχωριανούς και φίλους όπως εκδράμουν οργανωμένα στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία την καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου. Στον ήδη διαμορφωμένο εκδρομικό χώρο και παιδότοπο θα υπάρχουν οι ανέσεις όπως πόσιμο νερό τραπέζια καρέκλες και χώροι υγιεινής. Μουσική από DJ.

Καθαρά Δευτέρα στην Αγία Μαρίνα εντός της Νεκρής Ζώνης

Στο μεταξύ, ο Δήμος Δερύνειας ανακοινώνει ότι και φέτος την Καθαρά Δευτέρα το κοινό θα μπορεί να εξορμήσει στη φύση δίπλα στο ανακαινισμένο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων βυζαντινό ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας στη Νεκρή Ζώνη από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 16:30 το απόγευμα μετά από έγκριση του αιτήματός του προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Καλούνται όλοι οι εκδρομείς όπως συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Ηνωμένων Εθνών και να περιοριστούν στον χώρο γύρω από το ξωκλήσι. Στον χώρο θα επιτρέπεται η μετάβαση με ιδιωτικά αυτοκίνητα μέχρι το σημείο που θα καθοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Το ξωκλήσι θα παραμείνει ανοικτό για προσκύνημα, ενώ οι εκδρομείς θα έχουν την ευκαιρία να χαρούν και να απολαύσουν τη μαγευτική φύση με φόντο την Αμμόχωστο.

κ
ιξ
ξι
ιξκ
ιξ
ιξ