Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ο φονικός σεισμός ο οποίος ισοπέδωσε πολλές από τις πόλεις στην Τουρκία αλλά και τη γειτονική Συρία επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τον μεγάλο σταθμό πυρηνικής ενέργειας στο Άκουγιου που κατασκευάζει η Τουρκία απέναντι από τις κυπριακές ακτές.

Η τουρκική κυβέρνηση προχωράει κανονικά με το σύστημα που είχε οργανώσει για το πυρηνικό εργοστάσιο Άκιουγιου, παρά τον σεισμό στην Τουρκία διαβεβαιώνοντας ότι όλα είναι υπό έλεγχο, είπε ο Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι.

Ο κ. Θεοπέμπτου μεταξύ άλλων τόνισε ότι το πρόβλημα με το παρόν εργοστάσιο που κατασκευάζει η Τουρκία δεν αφορά μόνο στους σεισμούς αλλά και άλλα προβλήματα όπως η ραδιενέργεια που πιθανόν να διαρρεύσει. 

 

1

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου - Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων

Ο στόχος της Τουρκίας είναι να γίνει πυρηνική δύναμη ... και η βασική απορία είναι εάν η Τουρκία έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει έναν τέτοιο σταθμό.

Το ζητούμενο με το συγκεκριμένο πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία είναι να τερματιστεί η κατασκευή του ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων.  

Αν δεν πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να μελετήσει τρόπους παρακολούθησης των επιπέδων ραδιενέργειας στις βόρειες θάλασσες της Κύπρου, αφού τα απόβλητα του εργοστασίου που θα καταλήγουν στις θάλασσες θα φτάνουν μέχρι τις ακτές της Κερύνειας, της Πάφου, της Λεμεσού αλλά και της Λάρνακας, πρόσθεσε.