Τηλεόραση Ραδιόφωνο
απεργία λιμάνι Λάρνακας Σωτηρούλλα Χαραλάμπους

Τερματίστηκε γύρω στις τρεις το μεσημέρι, η απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι Λάρνακας της Kition Ocean Port, που ξεκίνησε τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα, λόγω της απόλυσης δύο υπαλλήλων της εταιρείας.

Σε ανακοίνωση των Συντεχνιών ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ - ΣΕΚ, αναφέρεται ότι «μετά από πρόταση που υποβλήθηκε από τον Διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, οι 17 απεργοί εργαζόμενοι στο λιμάνι Λάρνακας της εταιρείας Kition Ocean Port, επέστρεψαν στην εργασία τους γύρω  στις τρεις το μεσημέρι και το λιμάνι λειτουργεί κανονικά».

«Στην εργασία τους επέστρεψαν και οι δύο εργαζόμενοι που απολύθηκαν από την εταιρεία και αναμένεται ότι η Kition Ocean Port θα τους αποστείλει γραπτή παρατήρηση», σημειώνεται.

Προστίθεται ότι «όλα τα εργασιακά ζητήματα θα συμφωνηθούν στα πλαίσια των συζητήσεων της συνομολόγησης της Συλλογικής Σύμβασης. Οι συζητήσεις θα διεξάγονται υπό την αιγίδα του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Η ΠΕΟ στηρίζει τους απεργούς στο λιμάνι Λάρνακας

Τη διαβεβαίωση ότι η ΠΕΟ είναι δίπλα τους έδωσε στους εργαζόμενους της εταιρείας Kition Ocean Port στο λιμάνι Λάρνακας, που απεργούν για τέταρτη μέρα σήμερα, η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο λιμάνι Λάρνακας όπου συνομίλησε με τους εργαζόμενους, η κα. Χαραλάμπους είπε ότι «νοιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε και δια ζώσης τη στήριξη και τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων μελών της ΠΕΟ σε αυτό τον αγώνα που ξεκίνησαν».

 Ο αγώνας, είπε, «έχει να κάνει με το σεβασμό σε αυτά τα οποία κτίσαμε ως εργασιακά θέσμια σ’ αυτόν τον τόπο, την ανάγκη να έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και την ανάγκη να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα στην εργασία και να μην γίνονται ενέργειες οι οποίες θυματοποιούν εργαζόμενους».

Πρόσθεσε ότι «ως εργαζόμενοι έχουμε κάνει το βήμα που μας ζητήθηκε, να αποδεχθούμε την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και είμαστε έτοιμοι και αυτή τη στιγμή, εάν η εταιρεία αποδεχθεί τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου, να πάμε να πιάσουμε δουλειά».

Οι απεργίες, συνέχισε η κα. Χαραλάμπους, «για μας δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε θέλουμε κανένας τομέας της οικονομίας και κανένας επαγγελματίας να υποφέρει από απεργίες. Γι’ αυτό και δεχθήκαμε τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας». Εξέφρασε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων «να συνεχίσουμε γι’ αυτό που είναι ένα δικαίωμα το οποίο χτίσαμε με πολλούς αγώνες».

Εξήγησε ότι το δικαίωμα είναι «να έχουμε σύμβαση, το δικαίωμα να υπάρχουν σωστές εργασιακές σχέσεις σε αυτό τον χώρο εργασίας, που είναι ένας χώρος που έχει να κάνει με περιουσία που ανήκει στην κυπριακή κοινωνία και δόθηκε στην εταιρεία για να τη διαχειρίζεται».

Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι είναι δίπλα τους και είπε πως επικοινώνησε με τον Υπουργό Μεταφορών τον οποίο ενημέρωσε ότι έχουν αποδεχθεί την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας. Ταυτόχρονα, είπε, «είμαστε σε επικοινωνία με όλους όσοι μπορούν να συμβάλουν για να επιλυθεί η διαφορά».

Επανέλαβε επίσης ότι ο συγκεκριμένος αγώνας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο λιμάνι Λάρνακας «αφορά όλους μας γιατί έχει να κάνει με τα εργασιακά θέσμια σ’ αυτό τον τόπο, με τον σεβασμό στον κώδικα με το σεβασμό στο Νόμο περί τερματισμού απασχόλησης».

Σε ερώτηση για την παρουσία μελών της Αστυνομίας στο χώρο, η κα. Χαραλάμπους απάντησε πως «κάποιοι είπαν στην Αστυνομία να έρθει εδώ. Εμείς όπως είναι και το συνταγματικό μας δικαίωμα, έχουμε κάθε δικαίωμα να περιφρουρήσουμε το χώρο της απεργίας». Τέλος, σημείωσε ότι «έχουμε αποδείξει όλες αυτές τις μέρες ότι λειτουργούμε και με σοβαρότητα και με σύνεση».