Τηλεόραση Ραδιόφωνο
απεργία λιμάνι Λάρνακας

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σήμερα η απεργία των εργαζομένων λιμάνι Λάρνακας της εταιρείας Kition Ocean Port, που άρχισε χθες Δευτέρα, ύστερα από την απόρριψη πρότασης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από πλευράς της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις Συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ «η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, που υποβλήθηκε χθες, αφορούσε αναστολή των απολύσεων και συνακόλουθη ανάκληση των απεργιακών μέτρων εκ μέρους των εργαζόμενων, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση σήμερα Τρίτη, στο Γραφείο του Διευθυντή της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας».

Η εργατική πλευρά, προστίθεται «απάντησε άμεσα και θετικά στην πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, ωστόσο η απάντηση της εταιρείας ήταν αρνητική».

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή ανακοίνωση των Συντεχνιών ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ, αναφέρεται ότι «ενώ εκκρεμεί διαδικασία διαπραγμάτευσης και συνομολόγησης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με βάση τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και υπεβλήθησαν αιτήματα και η διαδικασία είναι ανοιχτή στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, η εταιρεία Kition Ocean Port στο Λιμάνι Λάρνακας δεν προσέρχεται σε συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

Προστίθεται ότι η εταιρεία προχώρησε ήδη σε δύο «εκδικητικές» όπως τις περιγράφει «απολύσεις αγνοώντας και παρακάμπτοντας και τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και τις νομοθεσίες που προστατεύουν τις Συνδικαλιστικές ελευθερίες. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν συλλογικά για να προστατέψουν τα δικαιώματα τους, το δικαίωμα της οργάνωσης, της Συλλογικής Διαπραγμάτευσης και της συνομολόγησης ΣΣΕ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η πρόκληση είναι μεγαλύτερη γιατί η στάση αυτή εξελίσσεται σε ένα χώρο όπου η εταιρεία διαχειρίζεται δημόσια περιουσία. Οι απεργοί το μόνο που ζητούν είναι να ανακληθούν άμεσα οι εκδικητικές απολύσεις και να ξεκινήσει διαδικασία διαπραγματεύσεων συνομολόγησης ΣΣΕ στη βάση των αιτημάτων που έχουν ήδη αποσταλεί από την πλευρά τους και τις Συντεχνίες τους».

Εξάλλου στη δική της ανακοίνωση η εταιρεία Kition Ocean Port αναφέρει ότι τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου «χωρίς προειδοποίηση και χωρίς ενημέρωση, μικρή ομάδα γερανοδηγών στο λιμάνι, αποφάσισε παράτυπα να προχωρήσει σε στάση εργασίας, αρνούμενη να εκτελέσει τη νενομισμένη εργασία της».

Προσθέτει ότι «την προηγούμενη βδομάδα δύο εργαζόμενοι αρνήθηκαν να εκτελέσουν τα ζητούμενα για την διεκπεραίωση της καθημερινής εργασίας τους κατά την έλευση συγκεκριμένου πλοίου».

Σύμφωνα με την εταιρεία, τους τελευταίους μήνες, η ίδια φρόντισε για την εξειδικευμένη εκπαίδευση τους και «παρόλα ταύτα, αρνήθηκαν να εκτελέσουν τα ζητούμενα, ως προνοεί το υπογεγραμμένο συμβόλαιο τους». Υποστηρίζει ότι από τους εργαζόμενους «χρησιμοποιήθηκε ο ισχυρισμός, πως αυτό δεν αποτελεί μέρος των καθηκόντων τους κάτι που δεν ισχύει» και αναφέρει πως «αποτέλεσμα αυτής της παράτυπης κίνησης ήταν η απαλλαγή από τα καθήκοντα των δύο γερανοδηγών».

Η Kition Ocean Port αναφέρει ακόμα στην ανακοίνωση της ότι «προσέγγισε το θέμα από την πρώτη στιγμή με πνεύμα συνεργασίας. Παρά το γεγονός ότι θεωρήθηκε «παράλογη» η στάση, η γενική προσέγγιση και η θέση των συγκεκριμένων υπαλλήλων παρέμεινε αρνητική, σε καμιά περίπτωση η κίνηση αυτή της εταιρείας δεν είχε εκδικητικό χαρακτήρα ή οποιαδήποτε πρόθεση».