Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φάρμακα ΟΑΥ ΓεΣΥ

Ποδαρικό με αυξομειώσεις στις τιμές των φαρμάκων από την 1η Φεβρουαρίου, με τον ΟΑΥ να καταρτίζει την λίστα των προϊόντων. Ο Οργανισμός κάνει λόγο για προϊόντα συστηματικής χρήσης, τονίζοντας ωστόσο πως οι όποιες αλλαγές στις τιμές, θα είναι ανεπαίσθητες.

Μιλώντας στο «Μέρα Μεσημέρι» ο Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ, Παναγιώτης Πέτρου σημείωσε πως λόγω της ετήσιας επικαιροποίησης του τιμοκαταλόγου φαρμάκων από το Υπουργείο Υγείας, από την προσεχή Τετάρτη θα προκύψει

  • Αύξηση συνεισφοράς σε 177 προϊόντα
  • Μείωση συνεισφοράς σε 105 προϊόντα
  • 1.400 δεν θα έχουν επιπλέον συνεισφορά

Θέλοντας να εξηγήσει πως η αύξηση στις τιμές θα είναι ανεπαίσθητη για τις τσέπες των ασθενών, ανέφερε πως η μέση συνεισφορά για το 2022 ήταν στο 1,33, ενώ για το 2033 θα ανέλθει μόλις στο 1,37.

Τόνισε ωστόσο πως είναι δικαίωμα των ασθενών να ενημερώνονται από τους φαρμακοποιούς για εναλλακτικά σκευάσματα, σε περίπτωση που δεν θέλουν να αγοράσουν κάποιο προϊόν από τα 177 που είναι στη λίστα των αυξήσεων.

«Και ο φαρμακοποιός υποχρεούται να τον ενημερώσει για την δυνατότητα αντικατάστασης. Είναι κάτι που δεν θα κουραζόμαστε να λέμε, ότι ο ασθενής πλέον έχει φωνή, δικαιώματα», δήλωσε καταληκτικά ο κ. Πέτρου.

Με ανακοίνωσή του ο ΟΑΥ ενημερώνει τους δικαιούχους ότι προκύπτουν αλλαγές στη Συνεισφορά ΙΙ των φαρμάκων που καλύπτει το ΓεΣΥ, από την 1η Φεβρουαρίου 2023. Στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ, στην Ενότητα «Παροχείς/ Φάρμακα–Φαρμακεία- Αναλώσιμα/ Κατάλογοι Φαρμάκων-Πρωτόκολλα-Αιτήσεις-Έντυπα/  Εξωνοσοκομειακά Φάρμακα», έχει αναρτηθεί ο  Κατάλογος Φαρμακευτικών Προϊόντων με τις αναθεωρημένες Συνεισφορές ΙΙ και τη μεταβολή (αύξηση/μείωση) στη Συνεισφορά ΙΙ των φαρμάκων σε σχέση με τον προηγούμενο ΚΦΠ ημερομηνίας 10/01/2023.