Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νατάσα Πηλείδου φωτοβολταϊκά

Κόβει κάθε συζήτηση για τερματισμό έγκρισης νέων οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων η Υπουργός Ενέργειας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «απαράδεκτους» τους δυο διαχειριστές για το αίτημα που περιέχεται στην επιστολή τους. Ξεκαθαρίζει πως η απάντηση του Υπουργείου θα είναι ένα μεγάλο «όχι», ζητώντας από τους πολίτες να μην ανησυχούν από τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Με παρέμβαση στο «Μέρα Μεσημέρι» η Νατάσα Πηλείδου ανέφερε ότι εντός της ημέρας θα απαντήσει και επίσημα στην επιστολή των δυο διαχιρειστών ενέργειας, με την οποία ζητούν από την ίδια να διατάξει τερματισμό της σύνδεσης οικιακών φωτοβολταϊκών με βάση το υφιστάμενο σχέδιο, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους, έχει ήδη ξεπεραστεί το όριο ασφαλείας το οποίο είχε καθοριστεί από διετίας.

«Είναι πραγματικά απαράδεκτοι στην τοποθέτηση τους. Απαράδεκτοι. Αυτό που μας λένε είναι να σταματήσουμε την εγκατάσταση των οικιακών φωτοβολταϊκών μέσα από τις χορηγίες που δίνει το Υπουργείο μας. Ουδέν σχόλιο για τα εμπορικά φωτοβολταϊκά, διότι εκείνα τα ελέγχουν μέσα από τα συστήματα τους. Μας λένε να συνεχίσει η αδειοδότηση από την ΡΑΕΚ των συγκεκριμένων μεγάλων έργων. Να συνεχίσει η μέθοδος αμοιβής με τον τρόπο που δημιουργεί τα υπερκέρδη. Αυτό δεν μας πειράζει. Αλλά για να μην γίνονται περισσότερες αποκοπές στα μεγάλα πάρκα και να επιλυθεί το πρόβλημα με εκείνο τον τρόπο, να τιμωρηθεί ο πολίτης, και να μην μπορεί ο πολίτης να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στο σπίτι του, διότι ουδέποτε οι δυο διαχειριστές εσκεφτήκαν μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια που τρέχει αυτό το σχέδιο πώς να επιλύσουν το πρόβλημα» σχολίασε σε έντονο ύφος η Νατάσα Πηλείδου.

Ξεκαθάρισε εκ νέου πως «δεν θα εισακουστεί η εισήγηση, η απάντηση μας είναι ότι όχι μόνο δεν σταματούμε τα σχέδια χορηγιών, τα ενισχύουμε».

Η επίμαχη επιστολή

Για το θέμα, που έφερε στην επιφάνεια η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», και για το τι ζητούν από την Υπουργό μίλησε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας, Βραχίμης Κουτσολούκάς.

«Έχει σταλεί μια επιστολή από κοινού από τους διαχειριστές με την οποία ζητείται ο τερματισμός της σύνδεσης φωτοβολταϊκών με βάση το υφιστάμενο σχέδιο. Το οποίο ούτως ή άλλως η εγκατεστημένη ισχύς που προβλεπόταν στο υφιστάμενο σχέδιο έχει ξεπεραστεί», σχολίασε ο κ. Κουτσολούκας.

Συνέχισε λέγοντας πως ο βασικός λόγος που ζητούν τον τερματισμό συνδέσεων, είναι γιατί έχει ξεπεραστεί και το όριο ασφαλείας το οποίο είχε καθοριστεί από διετίας. Και αφορά την συνολική εγκατεστημένη ισχύ για «μη ελεγχόμενα φωτοβολταϊκά». 

Σημείωσε πως επί της ουσίας αυτό που ζητούν οι διαχειριστές, δεν είναι ο οριζόντιος τερματισμός των αιτήσεων, αλλά αυτές να εξεταστούν με βάση το νέο σχέδιο που είναι στα σκαριά από το αρμόδιο Υπουργείο. «Να μην διακυβεύεται η ασφαλής λειτουργία του συστήματος» σημείωσε ο κ. Κουτσολούκας.

Αναφορικά με τον ορισμό περί «μη ελεγχόμενων φωτοβολταϊκών», αυτά αφορούν όσα είναι μικρότερα από 7,14 κιλοβάτ (kWh) για τα οποία ο διαχειριστής δεν έχει την δυνατότητα ελέγχου.

Ερωτηθείς κατά πόσο μια αναβάθμιση του συστήματος της ΑΗΚ θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, ο κ. Κουτσολούκας απάντησε ότι: «Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την δυνατότητα του δικτύου. Ουσιαστικά αυτό που λέμε είναι ότι στο νέο Σχέδιο πρέπει να ενταχθούν κάποιες συγκεκριμένες απαιτήσεις, ούτως ώστε να υπάρχουν τα διαθέσιμα μέσα που θα χρησιμοποιούν οι διαχειριστές κατά την λειτουργία του συστήματος για να μην διακυβεύεται η ασφάλεια».