Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δανειολήπτες

Σε αποκλεισμό των ευάλωτων ομάδων, των νεαρών ζευγαριών και μικρών επιχειρήσεων από το δανεισμό, καθώς και σε αύξηση των επιτοκίων, οδηγεί η συνεχής αναστολή εκποιήσεων, προειδοποιεί το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Για το φλέγον θέμα τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Μιχάλης Περσιάνης τονίζοντας ότι:
Αν ληφθούν υπόψη οι δύσκολες συνθήκες, τα αυξημένα ρίσκα και οι εντεινόμενες πιέσεις που διαμορφώνονται για το 2023, η εικόνα καθίσταται ιδιαίτερα ανησυχητική.

Ως αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων αναστολών, επισημαίνει, δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα στην παραχώρηση δανείων, ειδικά σε νεαρά ζευγάρια και επιχειρήσεις με μικρό οικονομικό εκτόπισμα. Αυξάνοντας σημαντικά την αξία των εξασφαλίσεων και των επιτοκίων, με το κόστος του ρίσκου να οδεύει στο τριπλάσιο από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Και οδηγούν, σε αποκλεισμό των πιο ευάλωτων από τον δανεισμό και σε αύξηση των επιτοκίων.

Ο κ. Περσιάνης συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Σε κάθε περίπτωση, το κόστος από τις συνεχείς αλλά «προσωρινές» αναστολές των εκποιήσεων, είναι εύκολα διαχειρίσιμο για το τραπεζικό σύστημα. Το κοινωνικό κόστος και οι οικονομικές προεκτάσεις, όμως, είναι δυσβάστακτες για τους ευάλωτους, τόσο νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις, που έχουν ανάγκη νέο δανεισμό».

Εμμέσως πλην σαφώς, χαρακτηρίζει ανυπεράσπιστους τις ευάλωτες ομάδες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δη, τους νέους δανειολήπτες, που έχουν να αντιμετωπίσουν δυσκολότερο και ακριβότερο δανεισμό. Την ίδια στιγμή μετατοπίζεται από τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πολιτικό εκτόπισμα, προς ομάδες που δεν είναι οργανωμένες για να έχουν κοινή φωνή, όπως νεαρά ζευγάρια, φτωχά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, που είναι σε αναζήτηση δανεισμού.

Προειδοποιεί επίσης, πως οι διεθνείς Οίκοι αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας άρχισαν να καταγράφουν ως εκτίμηση, την αναζήτηση προσωρινών και βεβιασμένων λύσεων, στους μηχανισμούς και τα μοντέλα εκτίμησης ρίσκου, περιλαμβανομένου και του πολιτικού ρίσκου για την κυπριακή οικονομία.

Εξεύρεση ολοκληρωμένης λύσης

Στην αναγκαιότητα εξεύρεσης ολοκληρωμένης λύσης στο καυτό κεφάλαιο των εκποιήσεων, που να μην μετατοπίζει το κόστος στους νεαρούς δανειολήπτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναφέρεται σε επιστολή του προς την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Μιχάλης Περσιάνης.

Η επιστολή προχωρά σε εκτεταμένη ανάλυση για τις συνεχόμενες αναστολές στην εφαρμογή των εκποιήσεων κάνοντας λόγο για μια εντός εισαγωγικών προσωρινή λύση, σημειώνοντας ότι εξελίσσεται σε «σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία και την ανάπτυξη».