Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νικος αναστασιαδης προεδρος της δημοκρατιας

Θύελλα  αντιδράσεων προκάλεσε η δημοσιοποίηση του Τοπικού σχεδίου του Ακαμα δυο εβδομάδες πριν από τις Προεδρικές εκλογές.

Οι  επηρεαζόμενοι κάτοικοι και κοινοτάρχες Ακαμα κατά την αυριανή επίσκεψη του πρόεδρου Αναστασιάδη στην Πάφο όπου θα εγκαινιάσει σειρά αναπτυξιακών έργων, θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας και θα παραδώσουν στον πρόεδρο υπόμνημα για παροχή αντισταθμιστικών μέτρων στους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες περιουσιών.   

Ο κοινοτάρχης Νέου  Χωριού Αντρέας Χριστοδούλου , κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να μην προχωρήσει στο παρά πέντε σε εξαγγελία του Τοπικού Σχεδίου, χωρίς να ενημερώσει τις κοινότητες που είναι άμεσα ενδιαφερόμενες και να θέσει ταφόπλακα στην οποιαδήποτε ανάπτυξη των κοινοτήτων. 

Από πλευράς του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις διαβεβαίωσε ότι δεν θα παραγνωρίσει τα νόμιμα δικαιώματα των κατοίκων του Ακάμα με τη δημοσιοποίηση του Τοπικού Σχεδίου . 

Λέγοντας πως: «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραγνωρίσουμε τα δικαιώματα των κοινοτήτων αλλά αυτό που προέχει είναι η προστασία του περιβάλλοντος, με βάση πάντα τις εκθέσεις της περιβαλλοντικής αρχής. Εκεί όπου είναι υποχρεωτικές οι εφαρμογές των συστάσεων, εκεί όπου είναι προαιρετικές θα υπάρξουν και οι κατάλληλες αναπροσαρμογές για να μην παραγνωρίσουμε τα δικαιώματα των κατοίκων, που δεν είναι στόχος μας και εκεί όπου είναι υποχρεωτικές». 

Την ίδια στιγμή Κυνηγοί, Οικολόγοι και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουν από κοινού ανησυχίες για τη σοβαρή καθυστέρηση οριστικοποίησης και δημοσίευσης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, και καλούν τα αρμόδια Υπουργεία όπως υιοθετήσουν και εφαρμόσουν κατά γράμμα τους νομικά δεσμευτικούς όρους της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης που εξέδωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος.