Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρς

Τη γνωστοποίηση του Τοπικού Σχεδίου του Ακάμα πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη παράλληλα με την ανακοίνωση αντισταθμιστικών μέτρων για όσους οι περιουσίες ενδεχομένως να επηρεαστούν αρνητικά από αυτό, αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συζήτησε διεξοδικά το θέμα του Τοπικού Σχεδίου.

Αυτό ανακοίνωσαν σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, οι οποίοι εξουσιοδοτήθηκαν να συζητήσουν τα θέματα που χρήζουν περαιτέρω διευκρινήσεων.

Ο κ. Νουρής είπε πως «το Υπουργικό Συμβούλιο κατέληξε σήμερα ότι είναι επιβαλλόμενο να υπάρξει γνωστοποίηση του Τοπικού Σχεδίου πριν τη λήξη της θητείας της Kυβέρνησης. Όμως την ίδια ώρα εντοπίσαμε μια σειρά από θέματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διευκρινήσεων και τα οποία έχουν εξουσιοδοτηθεί οι δυο Υπουργοί να τα συζητήσουν μεταξύ τους προεξαρχόντων των θεμάτων των αντισταθμιστικών ωφελημάτων όλων εκείνων των οποίων οι περιουσίες επηρεάζονται ενδεχόμενα αρνητικά από τη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου».

Πρόσθεσε πως η σπουδή του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και του Υπουργικού Συμβουλίου για να υπάρξει αυτή η συζήτηση σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και η διασαφήνιση έγκειται στο γεγονός ότι «θέλουμε να αποφύγουμε νομικά κωλύματα», σημειώνοντας πως «εάν καθ’ οιονδήποτε τρόπο γνωστοποιούσαμε σήμερα τη δημοσίευση ενός Τοπικού Σχεδίου και μεταγενέστερα γινόταν η ανακοίνωση αντισταθμιστικών μέτρων μπορούσαν να προκύψουν νομικά θέματα».

«Ως εκ τούτου θα πάρει ακόμα κάποιο χρόνο για να μελετήσουμε και να διασαφηνίσουμε αυτά τα θέματα πριν καταλήξουμε στην τελική μας απόφαση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Καδής είπε πως οι όποιες ρυθμίσεις γίνουν θα πρέπει να εναρμονίζονται με τους δεσμευτικούς όρους, που έχει θέσει η περιβαλλοντική αρχή και να είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το Υπουργικό Συμβούλιο μας εξουσιοδότησε να δούμε και το θέμα των αντισταθμιστικών.

«Μαζί με την ανακοίνωση του Τοπικού Σχεδίου θα ανακοινωθεί και ένα πλαίσιο με τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες θα κινείται η παροχή αντισταθμιστικών μέτρων εκεί που θα κριθεί σκόπιμο να παρασχεθούν και να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν θα γίνει συζήτηση για να υπάρξει συγκερασμός των θέσεων των δυο Υπουργών και αν θα υπάρξουν αλλαγές στο Τοπικό Σχέδιο, ο κ. Καδής είπε πως υπάρχει καλή συνεργασία ανάμεσα στους δυο Υπουργούς και στα δυο Υπουργεία.

«Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες για κάποια ζητήματα ωστόσο δεν υπάρχουν συγκρούσεις όπως αφέθηκε να νοηθεί το προηγούμενο διάστημα. «Καλή συνεργασία υπάρχει και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα δούμε ρυθμίσεις στο Τοπικό Σχέδιο οι οποίες εναρμονίζονται με τις αποφάσεις και με τη γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος και θα δούμε και το θέμα των αντισταθμιστικών. Θα κινηθούμε προς αυτές τις δυο κατευθύνσεις», επεσήμανε.

Ο κ. Καδής είπε πως στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε εξαντλητική συζήτηση των πτυχών του Τοπικού Σχεδίου και των διαφορετικών προσεγγίσεων από υπηρεσίες του κράτους. Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε στο πλαίσιο που επιβάλλει και η ευρωπαϊκή και η εθνική νομοθεσία. Αυτό νομίζω έγινε ξεκάθαρο. Επίσης ξεκάθαρη ήταν και η θέση του Προέδρου αλλά και του Υπουργικού Συμβουλίου στο σύνολό του ότι δεν πρέπει να αφήνουμε προβλήματα για την επόμενη κυβέρνηση. Έχουν δουλέψει τα δυο Υπουργεία πάρα πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια. Φτάσαμε σε ένα κρίσιμο στάδιο και θεωρούμε ότι αυτό το θέμα που απασχολεί την κοινωνία και ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία του Ακάμα θα πρέπει να κλείσει και να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και πέραν των 35 χρόνων».

Ερωτηθείς αν θα δούμε διαφοροποιήσεις για τις αναπτύξεις που προνοεί το σχέδιο ο κ. Καδής σημείωσε πως θα δούμε ρυθμίσεις.

Ο κ. Νουρής από την πλευρά του είπε πως δεν πρόκειται να αποκρύψει τη διαφορετικότητα των προσεγγίσεων. Πρόσθεσε πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά το Πολεοδομικό Συμβούλιο και την περιβαλλοντική αρχή, και στα πλαίσια της ολιγοήμερης προσπάθειας που θα γίνει τώρα και για το θέμα των αντισταθμιστικών «εκεί και όπου επιτρέπεται, στα πλαίσια της δεσμευτικής περιβαλλοντικής γνωμοδότησης θα γίνουν προσπάθειες να εξαντληθούν κάποιες διακριτικές ευχέρειες με μικρές ή μεγαλύτερες ανάλογα ρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν».

Πρόσθεσε πως είναι κάποια θέματα τα οποία και ο Υπουργός Γεωργίας έχει αποδεχτεί ότι θα μπορούσαν να συζητηθούν πάντοτε κάτω από αυτό τον φακό. «Επομένως μέσα σε αυτό το περιθώριο θα γίνει η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει αυτό που θεωρούμε την κατά τεκμήριο καλύτερη λύση», ανέφερε.

Ερωτηθείς πότε θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις, ο κ. Νουρής είπε πως αυτό θα γίνει σε κάποια από τις επόμενες συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης.