Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νετανιαχου

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Yahya Sinwar και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu. Οι δύο άνδρες κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου Karim Khan στην Christiane Amanpour του CNN σε αποκλειστική συνέντευξη τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, ο Καρίμ Χαν, μιλώντας σε αποκλειστική συνέντευξη με τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, δήλωσε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι, τον ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ και γνωστότερο ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

Η συμπερίληψη ισραηλινών πολιτικών στο αίτημα σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο βάζει στο στόχαστρο τον ηγέτη χώρας που είναι στενή σύμμαχος των ΗΠΑ.

Οπως αναφέρει το CNNi, πλέον μια ομάδα δικαστών του ΔΠΔ θα εξετάσει την αίτηση του Χαν για τα παραπάνω εντάλματα σύλληψης.

Τι περιλαμβάνουν οι κατηγορίες

Ο Χαν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι κατηγορίες κατά των Σινουάρ, Χανίγια και αλ Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, αρπαγή ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης».

Όσον αφορά τις κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ, περιλαμβάνουν «πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδο πολέμου, άρνηση των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας και σκόπιμη στόχευση αμάχων σε σύγκρουση», πρόσθεσε ο Χαν.

Η περίπτωση εντάλματος σύλληψης Πούτιν

Υπενθυμίζεται πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει ήδη εκδώσει ένταλμα σύλληψης και για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία όπως αυτή του εκτοπισμού παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία

Ωστόσο, η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για τις φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη γείτονά της.

 

Εκτός του Πούτιν, ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και για την Επίτροπο των Δικαιωμάων των Παιδιών στη Ρωσία, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ πάντως προειδοποίησε πως οποιαδήποτε απόπειρα να συλληφθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν από ξένη χώρα μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του την περασμένη εβδομάδα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), θα ισοδυναμούσε με «κήρυξη πολέμου» εναντίον της Μόσχας.