Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΚΟΥΡΙΔΗΣ

Ο Νικόλας Σκουρίδης μπορεί να ήταν ο πρώτος που αποφάσισε να επιστρέψει στην κατεχόμενη γη του, μετά τον ξεριζωμό, ωστόσο σήμερα κηδεύτηκε στις ελεύθερες περιοχές και τάφηκε σήμερα στο νέο κοιμητήριο Αγίου Δομετίου.
Την απόφαση για να επιστρέψει την είχε πάρει το 2018, όταν του επιστράφηκε το οικόπεδό του στον Λάρνακα της Λαπήθου από την λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας και το κατοχικό καθεστώς. Την ιστορία της επιστροφής του στο κατεχόμενο χωριό του επαναφέρει σήμερα το ant1live.

Την είδηση του θανάτου του «πρώτου Ελληνοκύπριου που εγκαταστάθηκε στο βόρειο τμήμα της Κύπρου» μετά το 1974, μετέδωσε την Τρίτη η «Γενί Ντουζέν». Σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό δημοσίευμα, «απεβίωσε ο Νικόλας Σκουρίδης, «ο πρώτος Ελληνοκύπριος που έχτισε σπίτι και εγκαταστάθηκε στο βόρειο τμήμα της Κύπρου», του οποίου το οικόπεδο 349 τετραγωνικών μέτρων στη Λάρνακα της Λαπήθου επιστράφηκε το 2018 με απόφαση της επιτροπής ακίνητης περιουσίας». 

Η κηδεία του Σκουρίδη τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Δομέτιο την Τρίτη 17 Ιανουαρίου στις 12:00. 

Στις 20/10/2019, ο Σκουρίδης μίλησε στη «Γενί Ντουζέν» και δήλωσε ότι ήταν αποφασισμένος να εγκατασταθεί στη Λάρνακα της Λαπήθου, όπου επιθυμούσε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του. 

Ο Σκουρίδης, ο οποίος ήταν ένας από τους τελευταίους που έφυγαν από το χωριό στις 15 Αυγούστου 1974, ανέφερε στην τ/κ εφημερίδα ότι «όταν ήρθα στο χωριό το 2003 και είδα ότι το σπίτι μας καταστράφηκε, αυτή η κατάσταση με επηρέασε πολύ, ήμουν άρρωστος για μήνες. Παρά την αποθάρρυνσή μου, δεν σταμάτησα να επισκέπτομαι το χωριό μου. Τόσο πολύ που προτιμούσα να έρχομαι στο χωριό και να πίνω τον καθημερινό μου καφέ με τους Τουρκοκύπριους». 

Όπως είχε αναφέρει, «Μόνος μου πήρα την απόφαση να χτίσω σπίτι στο χωριό μου. Δεν είχα καμιά προσδοκία από κανέναν και ούτε έχω. Δεν άκουσα και ούτε ακούω τις αντιδράσεις. Έπραξα αυτό που πίστευα. Επιθυμία μου είναι να έχω ένα σπίτι όπως της οικογένειάς μου. Αγωνίστηκα γι’ αυτό και στο τέλος τα κατάφερα».

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΚΟΥΡΙΔΗΣ

 

Στην συνέντευξή του, που έγινε κύριο θέμα στην τ/κ εφημερίδα, ο κ. Σκουρίδης ανέφερε ότι όταν έμαθε πως η εν λόγω περιουσία του στο χωριό του, δεν είχε δοθεί σε κανέναν, αποτάθηκε στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» ζητώντας να του επιστραφεί. Το έκανε επίσης, δήλωσε, επειδή άρχισε να μειώνεται η ελπίδα για λύση και βλέποντας ότι δεν θα υπάρξει λύση σύντομα. «Σκέφτηκα να κάνω σπίτι στο χωριό που πέρασα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου και έχω ωραίες αναμνήσεις για να περάσω τα τελευταία μου χρόνια και να πεθάνω στο μέρος που μεγάλωσα».

Για τον ίδιο, είπε, ένα δωμάτιο αρκούσε, αλλά όταν τα παιδιά του τού είπαν ότι θα τον επισκέπτονταν τα Σαββατοκύριακα, αποφάσισε να χτίσει σπίτι κανονικό. «Αυτό το μέρος έχει πολύ διαφορετική σημασία για μένα. Είμαι 79 χρόνων και δεν ξέρω πόση ζωή μου έχει απομείνει. Θέλω, όσο μου μένει, να περάσω χρόνο με τα παιδιά μου στο μέρος που γεννήθηκα και μεγάλωσα».

Ο κ. Σκουρίδης ανέφερε επίσης ότι σε αυτή τη διαδικασία διαπίστωσε πως υπάρχουν και πολλοί Τ/κ που σκέφτονται όπως ο ίδιος, και καταλαβαίνει τα συναισθήματά τους που προέρχονται από το ότι αναγκάστηκαν να αφήσουν τις  περιουσίες τους στο «νότο» και να φύγουν.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΚΟΥΡΙΔΗΣ

Κληθείς να σχολιάσει ότι είναι ο πρώτος Ε/κ που κατοικεί σε περιουσία που του επιστράφηκε στο «βορρά» και εάν οι αντιδράσεις που είχε συναντήσει τον έκαναν να σκεφτεί να τα παρατήσει, ο Νικόλας Σκουρίδης είπε ότι δεν σκέφτηκε ποτέ «να σηκώσει τα χέρια ψηλά». «Μόνος μου πήρα την απόφαση να χτίσω σπίτι στο χωριό μου. Δεν είχα καμιά προσδοκία από κανέναν και ούτε έχω. Δεν άκουσα και ούτε ακούω τις αντιδράσεις. Έπραξα αυτό που πίστευα. Επιθυμία μου είναι να έχω ένα σπίτι όπως της οικογένειάς μου. Αγωνίστηκα γι’ αυτό και στο τέλος τα κατάφερα».

Ο κ. Σκουρίδης θυμάται και τις αντιδράσεις που υπήρξαν έναν χρόνο πριν από άτομα που μένουν στο Λάρνακα της Λαπήθου, δηλώνοντας έκπληξη για κάποια από τα πρόσωπα που είχε δει τότε στις εφημερίδες να αντιδρούν. Ωστόσο δηλώνει ότι κάποιοι από εκείνους του ζήτησαν στη συνέχεια συγνώμη και οι σχέσεις του επανήλθαν.

Ο Νικόλας Σκουρίδης είχε ακόμα δηλώσει ότι δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσει την ευτυχία του, για το ότι περνούσε με τα παιδιά του χρόνο εκεί που γεννήθηκε και δημιουργούσαν μαζί νέες αναμνήσεις. «Δεν φοβάμαι, δεν ανησυχώ, εδώ είμαι ευτυχισμένος», σημείωσε λέγοντας ότι οι απλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόβλημα μεταξύ τους και εκφράζοντας την επιθυμία να υπάρξει λύση στην Κύπρο, την οποία – όπως είχε αναφέρει – δεν έβλεπε να έρχεται σύντομα.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΚΟΥΡΙΔΗΣ

Ιδρυτής του Σωματείου Λάρνακας Λαπήθου

Ανακοίνωση του Προσφυγικό Σωματείου Λάρνακας Λαπήθου αναφέρει για τον Νίκο Σκουρίδη:

«Με μεγάλη μας θλίψη και οδύνη ανακοινώνουμε τον θάνατο του συγχωριανού μας Νίκου Σκουρίδη που απεβίωσε το απόγευμα της Κυριακής 15/1/23. Ο Νίκος υπήρξε εξέχων πρόσωπο τόσο της κοινότητας μας όσο και ολόκληρης της Επαρχίας Κερύνειας. Αγωνιστής της ΕΟΚΑ απο τα 17 του χρόνια εντάχθηκε στον αγώνα και εκτέλεσε δύσκολες αποστολές της οργάνωσης κατά των Άγγλων, συνελήφθηκε και υπέστη φρικτά βασανιστήρια, ακολούθως υπηρέτησε στις μάχες του πενταδακτύλου το 63-64 και το 67. Υπερασπιστής της Δημοκρατίας συνελήφθει και φυλακίστηκε απο τους πραξικοπηματίες, με την απελευθέρωση του μπήκε στην πρώτη γραμμή κατα των Τούρκων εισβολέων στην Κερύνεια και τον πενταδάκτυλο, στην δεύτερη εισβολή κατά την υποχώρηση και εκκένωση των χωριού μας και του Αγριδακίου στις 15 Αυγούστου βοήθησε να αποχωρήσουν με ασφάλεια απο την περιοχή εκατατοντάδες στρατιώτες και αποχώρησε τελευταίος απο το χωριό μας.

Ο Νίκος υπήρξε ιδρυτής του σωματείου μας το 2000 και συμμετείχε σε όλα τα διοικητικά συμβούλια μέχρι τον θάνατο του.»