Τηλεόραση Ραδιόφωνο
π98

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι σε Λάρνακα και Αμμόχωστο. Από το πρωί άρχισε η καταγραφή των ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ συνεργεία των Δήμων και Κοινοτήτων συνεχίζουν τον καθαρισμό και επιδιόρθωση των δρόμων που πλημμύρισαν. Συγκλονιστική η μαρτυρία της 83χρονης Χρυστάλλας που εγκλωβίστηκε στο σπίτι της στο Μενεού και την έσωσε από τα ορμητικά νερά η κόρη της. 

Τα ορμητικά νερά μπήκαν στο σπίτι της και άρχισαν να παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμα του. Μαζί και την ίδια.

« Ήρτα, έκαμα το τσάι μου, ήπια το τζιαι έκατσα. Εν τζιαι έφτασα να κάτσω, ακούω ένα «θόρυβο», ένα νερό σιονοτώ. Έχωσε με ως τα πόδια. Που να πάω; Εσηκώστηκα σιγά σιγά επιασα το τηλέφωνο μου και τηλεφώνησα των παιδιών μου. Μαρίνα μου το νερό μπαίνει μέσα στο σπίτι μου τι να κάμω; Ερκούμαστε μάμα λαλεί μου» ανέφερε η 83χρονη.

Κάθε λεπτό που περνούσε πραγματικός εφιάλτης, αφού η στάθμη του νερού ανέβαινε ολοένα και περισσότερο μέσα στο φτωχικό της κ. Χρυστάλλας, η οποία αρχίζει να καλεί σε βοήθεια, ενώ τηλεφωνά και σε μέλη της οικογένειας της και γείτονες. 

«Ζαχαρία μου, το νερό μπαίνει έσσω τζιαι έχωσε με, έχωσε με ως δαμέ. Ως που να έρτει η Πυροσβεστική, επιάσαν με τα παιδιά μου και εφύγαμε, αφού εκρύωνα. Έφτασε το νερό μέχρι τα στήθη μου, προσπαθούσαν να περπατήσω και ήταν να μπρουμουτιστώ, επήεννα να περπατήσω τζιαι ήταν να ππέσω» περιγράφει η κ. Χρυστάλλα.

Την 83χρονη έσωσε τελικά η κόρη της πριν την άφιξη της πυροσβεστικής. Με κίνδυνο τη ζωή της, μπήκε στο σπίτι, την έπιασε στα χέρια, και την οδήγησε σε ασφαλές μέρος

«Τέθκιο νερό είμαι 83 χρονών γυναίκα, τέθκια νερά δεν ξανά είδα. Εγλυτώσαμε που το χάρο. Έπαιρνε με η κόρη μου, έβαλε με μέσα στο αυτοκίνητο, σαν επηένναμε έμπαινε νερό μέσα στο αυτοκίνητο» λέει εμφανώς συγκλονισμένη από την περιπέτεια που πέρασε.

 Σήμερα η κυρία Χρυστάλλα επέστρεψε στο Μενεού, όπου και αντίκρυσε τις ζημιές που προκλήθηκαν στο σπίτι και τα υπάρχοντα της. 

πλημμύρα Πρωταράς

Καταγραφή ζημιών

Από το πρωί λειτουργοί της Επαρχιακής Διοίκησης και υπάλληλοι του Δήμου Μενεού - Δρομολαξιάς προβαίνουν σε καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το νερό σε αρκετά σπίτια έφτασε το ένα μέτρο, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε έπιπλα, κρεβάτια, στρώματα, και ηλεκτρικές συσκευές. Και η επόμενη μέρα βρήκε τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές τους

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Μενεού-Δρομολαξιάς Κύπρο Ανδρονίκου, εκ πρώτης όψεως ζημιές έχουν προκληθεί σε  περισσότερα από 50 σπίτια, με τις μεγαλύτερες να είναι σε 7 με 8 από αυτά.

«Θα τύχουν αξιολόγησης από την Επαρχιακή Διοίκηση, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Επάρχου και του Υπουργού Εσωτερικών, με τον οποίο έχουμε μιλήσει ψες και θα προσπαθήσει μέσα από τη Συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θα γίνει την Τετάρτη να εγκρίνουν τα ποσά αποζημίωσης» ανέφερε ο Δήμαρχος Μενεού – Δρομολαξιάς Κύπρος Ανδρονίκου.

Σύμφωνα με τον κ Ανδρονίκου, οι καταστροφές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες εάν δεν είχαν γίνει αντιπλημμυρικά έργα και διερωτήθηκε εάν θα πρέπει να γίνουν και άλλα, για αντιμετώπιση και ακραίων καταστάσεων

2

Κόποι μιας ζωής παρασύρθηκαν από τον χείμαρρο

Κόποι μιας ζωής παρασύρθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά από τους χειμμάρους που σχημάτισαν οι καταρρακτώδεις βροχές το περασμένο Σάββατο στην οδό Σταδίου στο Παραλίμνι. Εξοπλισμός δεκάδων χιλιάδων ευρώ καταστράφηκε ολοσχερώς. Μαζί και η ζωή τεσσάρων πολύτεκνων οικογενειών που διαβιούσαν από το μικρό ταπελλογραφείο που διατηρούν ο Παύλος Γεωργίου και ο συνέταιρος του.

«Έσπασε το τζάμι και ήρθε όλο το νερό στο εργαστήριο και πιστεύω είναι το μόνο κατάστημα που έπαθε τις περισσότερες ζημίες στην περιοχή μιλάμε για πολλά λεφτά έχει τέσσερις οικογένειες πολύτεκνες που συντηρούνται από αυτό το κατάστημα δεν είναι εύκολο αν δεν μας βοηθήσουν να επιδιορθώσουμε να ξεκινήσει δουλεία, χρειάζεται να μας βοηθήσουν» , είπε ο Παύλος Γεωργίου.   

Για τον Παύλο Γεωργίου, το χτύπημα διπλό. Αφού πέραν από το ταπελλογραφείο επηρεάστηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις και το βιβλιοπωλείο διατηρεί λίγα μέτρα παρακάτω. 

Ζημιές από τα ορμητικά νερά υπέστησαν και αρκετές οικίες στην περιοχή.

Όπως δήλωσε ο Έπαρχος Αμμοχώστου Γιώργος Χρυσαφίνης «παίρνουμε συνέχεια κάποια τηλεφωνήματα  να γίνει καταγραφή σε οικίες κυρίως  θα δοθεί προχειρότητα όπως τόνισε ο Υπουργός εσωτερικών αλλά καταγράφουμε και άλλες ζημίες σε επιχειρήσεις και ξενοδοχεία και παραθεριστικές κατοικίες».

Απ’ την πλευρά του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης ανέφερε ότι , «οι ζημίες είναι στο ελάχιστο που θα μπορούσαν να γίνουν σε σχέση  με το  μέγεθος τις  βροχοπτώσεις και το μέγεθος των φαινομένων».

Η καταγραφή των ζημιών στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου θα συνεχιστεί και αύριο και ακολούθως το Υπουργείο εσωτερικών θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα λάβει αποφάσεις για αποζημείωση των πληγέντων