Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ασθενείς ηλικωμένοι

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η καταγγελία της Προέδρου Συνδέσμου Οίκων Ευγηρίας στη Λευκωσία, Λουκίας Γρηγορίου, για γυναίκα η οποία μεταφέρθηκε την Τετάρτη το βράδυ από το νοσοκομείο, σε οίκο ευγηρίας, φορώντας μία πάνα ακράτειας και ένα σεντόνι. Έρευνα θα διεξάγει ο ΟΚΥπΥ.

Συγγενής της γυναίκας φιλοξενήθηκε στο «Μέρα Μεσημέρι» προβαίνοντας σε σοβαρότατες αναφορές που προκαλούν οργή και βασανιστικά ερωτήματα για τις συνθήκες νοσηλείας. 

Σύμφωνα με την συγγενή της γυναίκας: «Δεν την έλουναν, δεν την περιοποιούνταν όπως έπρεπε, χτυπούσαν τα κουδούνια και μπορούσαν να κάμουν 2,5-3 ώρες. Μια άλλη περίπτωση είχαν γυναίκα γυμνή τρεις ώρες μετά που την έβγαλαν από το χειρουργείο».

Ανέφερε παράλληλα πως ενώ πήγαν στο Νοσοκομείο για να πάρουν ρούχα στην συγγενή τους, δεν την άφηναν να την δουν, γελούσαν και κοροϊδεύαν, έπαιζαν με τα κινητά, είχαν τα πόδια τους στο γραφείο, ενώ οι νοσηλευόμενοι μέσα φώναζαν και ζητούσαν φροντίδα.

Κάποιοι μάλιστα μιλούσαν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στους ηλικιωμένους, εικόνες που ασφαλώς δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν.

Για «ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός» έκανε λόγο στην εκπομπή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, σημειώνοντας ότι έχει διατάξει έρευνα, ούτως ώστε αν διαφανεί το οτιδήποτε θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό. 

«Αν υπάρχουν ευθύνες, εάν υπάρχει θέμα θα οδηγηθεί εκεί και όπου πρέπει να οδηγηθεί το όλο ζήτημα για να εξεταστεί» σχολίασε ο Χαράλαμπος Χαριλάου.

«Δεν είναι έτσι τα πράγματα» σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, επικαλούμενος την επαφή που είχε ο Κλάδος με το προσωπικό του νοσοκομείου.

Ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ασθενής όταν είχε αναχωρήσει από το νοσοκομείο ήταν ντυμένη με ρόμπα μια χρήσης, από αυτές που χρησιμοποιούν σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς.

Πρόσθεσε ότι οι συνάδελφοι του δεν είχαν ρούχα στην διάθεση τους για να την ντύσουν, ενώ η ηλικιωμένη γυναίκα είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο με λερωμένα ρούχα τα οποία έπρεπε να αλλαχθούν, γι’ αυτό και της έβαλαν την χειρουργική ρόμπα.

«Η δεύτερη επιλογή είναι να τον ντύσω με ό,τι έχω διαθέσιμο» σχολίασε ο κ. Αργυρίδης.

Έριξε παράλληλα το μπαλάκι στον ΟΚΥπΥ, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να παρέχει στα νοσοκομείο απόθεμα ρούχων σε κάποια αποθήκη, για να χορηγούνται σε ανάλογες περιπτώσεις.