Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χρύσανθος Φάκας κομήτης

Ένας επισκέπτης από τα πολύ παλιά περνάει και πάλι σε δύο εβδομάδες στο κοντινότερο σημείο με τη Γη. Πρόκειται για τον κομήτη Νεάντερταλ, ο οποίος είχε κάνει την εμφάνιση του πριν από 50 χιλιάδες χρόνια την εποχή που ζούσε το συγκεκριμένο είδος ανθρώπου και από εκεί πήρε και το όνομα του.

 Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Αστροφυσικός, Χρύσανθος Φάκας

Ο συγκεκριμένος κομήτης πέρασε από τον Ήλιο στις 12 Ιανουαρίου που ήταν το περιήλιο του και αυτή τη στιγμή πλησιάζει τη Γη με κορύφωση την 1η Φεβρουαρίου που θα είναι το κοντινότερο σημείο από τη Γη.

Η κοντινότερη απόσταση του κομήτη C/2022 E3 στον Ήλιο ήταν περίπου 160 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ στο πλησιέστερο σημείο του από τη Γη θα είναι σε απόσταση 42 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

 
Σύμφωνα με τον Χρύσανθο Φάκα

Ο κομήτης μπορεί να βρεθεί στον ουρανό, είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού, όμως χρειάζεται ειδική χρήση τηλεσκοπίου και κιαλιών και να αναφέρουμε ότι η καλύτερη του παρατήρηση είναι αυτές τις μέρες, οι οποίες πλησιάζουν και θα είναι ασέληνος ο ουρανός

Ο κομήτης Νεάντερνταλ είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση από τη Γη και δεν συντρέχει λόγος για ανησυχία. Οι κομήτες ακολουθούν συγκεκριμένη περιφορά γύρω από τον Ήλιο και για αυτό θα εμφανιστεί ξανά μετά από 50 χιλιάδες χρόνια.

Με τον κ. Φάκα να αναφέρει πως «οι κομήτες είναι ουράνια σώματα τα οποία έχουν πάνω τους πάγο, αυτό ο πάγος καθώς πλησιάζει στον Ήλιο αρχίζει να ανεβάζει πολύ υψηλές θερμοκρασίες και από την πολύ υψηλή θερμοκρασία ξεδιπλώνουν την κόμη τους».

Οι τελευταίες φωτογραφίες του, δείχνουν ότι διαθέτει μια χαρακτηριστική χρυσή ουρά και μια κόμη αερίων και σκόνης με γαλαζοπράσινη απόχρωση.