Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λουκουμάδες

«Τιτσίν τιτσίν λουκάνικον, κομμάτιν ξεροτήανον, να φάσιν τζια να φύουσιν». Αυτό αναφωνούν μικροί και μεγάλοι, κάθε χρόνο τα Φώτα, πετώντας ξεροτήανα στις στέγες των σπιτιών τους, ώστε να διώξουν τους σκαλαπούνταρους.

Και όπως ήταν αναμενόμενο, ολόκληρη η Κύπρος από το πρωί μύριζε λουκουμάδες, για να φάνε οι καλικάντζαροι όπως προστάζει το έθιμο και να επιστρέψουν εκεί από όπου μας ήρθαν, αφού πρώτα έχουν προσπαθήσει χωρίς αποτέλεσμα να πριονίσουν το δέντρο που στηρίζει τη Γη.

Ανήμερα Θεοφάνια, οι Κύπριοι έσπευσαν από νωρίς στους κατά τόπους μάστορες της τέχνης, για να προμηθευτούν το αγαπημένο τους έδεσμα των λουκουμάδων.

Ο κύριος Νίκος Λοϊζου, παρασκευαστής λουκουμάδων ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι «το μυστικό της επιτυχίας των λουκουμάδων είναι τα υλικά αγαθά, ο τρόπος που θα τα διαχειριστείς να είναι πάντα όπως πρέπει καθαρός τζιαι το τελευταίο και σημαντικότερο είναι να το προσφέρεις τζιαι να το φτιάχνεις με αγάπη.»

Όπως μας ανέφεραν, μάλιστα, οι ειδικοί στους λουκουμάδες, κάποιοι έσπευσαν να αγοράσουν από πολύ νωρίς το πρωί.

Πλέον προσφέρονται και πιο σύγχρονες εκδοχές του παραδοσιακού λουκουμά, τους οποίους προτιμούν περισσότερο τα νεαρά άτομα.

Όπως ανέφερε ο κ. Λοϊζου, «εκτός τους παραδοσιακούς με το σιρόπι που ξέρουμε όλοι, οι άλλες εκδοχές είναι με διάφορες σοκολάτες που μπαίνουν από πάνω με διάφορες γεύσεις. Σήμερα επιλέγουν τους παραδοσιακούς επί το πλείστον.»

Σύμφωνα με την παράδοση η πρώτη τηγανιά των λουκουμάδων πρέπει να πεταχτεί στην στέγη του σπιτιού, για να φάνε οι καλικάντζαροι, διαφορετικά μπαίνουν στα νοικοκυριά και παίρνουν μαζί τους όλο το φαγητό, δημιουργώντας ταυτόχρονα πολλή ακαταστασία.