Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αγνοούμενοι

Στην θλιβερή διαπίστωση ότι το 2022 ήταν μια απογοητευτική χρονιά, σε σχέση με τις έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων αγνοουμένων της τραγωδίας του 1974, προέβη ο Επίτροπος Προεδρίας.

Από τη Λάρνακα, όπου παρέστη στον καθαγιασμό των υδάτων με αφορμή τα Άγια Θεοφάνια, ο εορτάζων Φώτης Φωτίου εξέφρασε την ευχή το έτος που καλωσορίσαμε πριν από έξι ημέρες να είναι η χρονιά κατά την οποία θα εντοπιστούν οι πρώτοι μεγάλοι ομαδικοί τάφοι.

Σύμφωνα με τον Κ. Φωτίου, «υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που μπορεί να μας οδηγήσουν σε καλά αποτελέσματα το 2023. Εύχομαι οι μαρτυρίες που έχουμε περισυλλέξει οι πληροφορίες που έχουμε συλλέξει να είναι σωστές. Εύχομαι να μην δημιουργήσει το τουρκικό καθεστώς προβλήματα σε αυτές τις εκταφές».

Και επισήμανε ότι η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων έχει στη διάθεση της πληροφορίες, αλλά και μαρτυρίες, για την ύπαρξη τάφων αγνοουμένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας, «πέριξ της Κερύνειας είναι οι περισσότεροι ομαδικοί τάφοι. Να μην ξεχνούμε όμως ότι έγινε και ένα άλλο μεγάλο έγκλημα πολέμου από τους Τούρκους που είναι μετακινήσεις των οστών. Γι' αυτό και τώρα βρίσκουμε τώρα μόνο μερικά οστά, λίγα 2-3 κοκαλάκια για να δώσουμε στη μάνα, στον πατέρα, στους συγγενείς να κάνουν κηδείες».

Ο Επίτροπος Προεδρίας ζήτησε για άλλη μια φορά τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να πείσουν αλλά και να πιέσουν την Τουρκία να συνεργαστεί, δίνοντας πρόσβαση στα αρχεία της, για ένα καθόλα ανθρωπιστικό θέμα με διεθνείς διαστάσεις.