Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιερα

Επαφές δια ζώσης, τηλεφωνικώς ακόμη και δια αντιπροσώπων ήδη είχαν ιεράρχες και επιτελείς τους που πέτυχαν είσοδο στο τριπρόσωπο με συνοδικούς των οποίων η ψήφος θα είναι καθοριστική για την εκλογή του νέου προκαθημένου.

Η στάση που θα τηρήσουν οι μητροπολίτες Αμμοχώστου, Κυρηνείας και Μόρφου θα είναι αυτή που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Δεδομένες θεωρούνται οι επτά ψήφοι που θα εξασφαλίσει ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, οι τέσσερις του Λεμεσού Αθανάσιου και οι δυο του Ταμασού Ησαΐα.

Η μητρόπολη Μόρφου εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει πληροφορίες και φήμες σχετικά με τον ποιο εκ των τριών θα στηρίξει ο μητροπολίτης Νεόφυτος.

Η ψήφος του Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου είναι μία εκ των 16 ψήφων των ιεραρχών, που είναι μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου, και έχει την ίδια βαρύτητα με αυτές των υπόλοιπων ιεραρχών. Η ψήφος του Μητροπολίτη Μόρφου δεν είναι δεδομένη για κανένα μέχρι τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Ο μητροπολίτης Αμμοχώστου Βασίλειος, όπως πληροφορείται ο Αντέννα είχε ήδη κάποιες προκαταρκτικές επαφές με κάποιους εκ των τριών υποψηφίων. Μάλιστα έχει προχωρήσει στην ετοιμασία εγγράφου με τις διαχρονικές του θέσεις επί των εκκλησιαστικών και εθνικών θεμάτων, επί των οποίων θα καλέσει τους ιεράρχες του τριπρόσωπου να τοποθετηθούν. 

Αύριο στις δέκα το πρωί συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος για επικύρωση του τριπρόσωπου και για να ορίσει νέα συνεδρίαση για την εκλογή Αρχιεπισκόπου.

Αν και επικρατέστερη ημερομηνία θεωρείται η Τρίτη 27η Δεκεμβρίου, ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου Γεώργιος, άφησε σήμερα ανοικτό το ενδεχόμενο επίσπευσης των διαδικασιών.

Όπως ανέφερε ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, «το καταστατικό λέει να προηγηθεί Θεία λειτουργία και αυτή την Παρασκευή δεν έχουμε θεία λειτουργία είναι οι μεγάλες ώρες. Θα μπορούσε να γίνει το Σάββατο, που μπορεί να γίνει θεία λειτουργία, αλλά θα αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος».

Πρώτο θέμα στην ατζέντα των Συνοδικών στην αυριανή συνεδρίαση θα είναι η εξέταση των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί με τον έφορο αρχιεπισκοπικών εκλογών Γιάννη Χαριλάου να κάνει λόγο για φασαρία εκ του περισσού.

Ο Γενικός Έφορων Αρχιεπισκοπικών εκλογών Γιάννης Χαριλάου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν πήγε τίποτε λάθος κατά τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ενστάσεις οι οποίες ενδεχομένως να αυξηθούν τουλάχιστον κατά μια, εάν ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, υλοποιήσει τα όσα αναφέρει δημοσίως τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα για την πρόθεση του να εφεσιβάλει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο κ. Πυρίλλης δήλωσε και σήμερα ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση ένστασης αφού ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις του με τους νομικούς του συμβούλους, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες για το που αυτή θα εδράζεται.

Ο δήμαρχος Παραλιμνίου επίσης απέρριψε αναφορές για κινήσεις οι οποίες έχουν προσωπικά και τοπικά ελατήρια.

«Τα τοπικά συμφέροντα ποια είναι; τα αποτελέσματα των εκλογών είναι πλήρως σεβαστά. Αύριο το περιεχόμενο τις ενστάσεις οι ιεράρχες θα το κρίνουν» ανέφερε.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την μητρόπολη Αμμοχώστου, μας υποδείχθηκε εμφαντικά ότι ο μητροπολίτης Βασίλειος δεν έχει καμία ανάμιξη και κυρίως δεν ευνοεί τις ενέργειες του Δημάρχου Παραλιμνίου.