Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ησαϊας Γεώργιος Αθανάσιος

Τρεις ενστάσεις έχει ενώπιον του μέχρι σήμερα το μεσημέρι ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Γιάννης Χαριλάου, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν φαίνεται να είναι ουσιαστικές και δεν πρόκειται να επηρεαστεί η διαδικασία για εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου. Οι τρεις ενστάσεις ωστόσο, αναμένεται θα γίνουν τέσσερις αφού ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης ετοιμάζεται, όπως ο ίδιος δήλωσε στον ΑΝΤ1, να υποβάλει απόψε την ένσταση που προανήγγειλε από χθες.
Σημειώνεται ότι σήμερα λήγει και η διορία για υποβολή ενστάσεων για τα αποτελέσματα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών. Ανοικτό το ενδεχόμενο ανάδειξης του νέου Προκαθημένου το προσεχές Σάββατο αφήνει ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου.

Αύριο αναμένεται η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου για να επικυρώσει το αποτέλεσμα και την ανάδειξη του τριπρόσωπου. Στο τριπρόσωπο αναμένεται να αναδειχθούν οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Πάφου και Ταμασού.

Στην αυριανή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου θα αποφασιστεί και η ημερομηνία για την επόμενη συνεδρία κατά την οποία θα γίνει η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου από το τριπρόσωπο, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 27 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος φαίνεται να μην προκρίνει κάτι τέτοιο, με τον ίδιο μάλιστα να έχει προσεχώς συναντήσεις με τους τρεις ιεράρχες που εξασφάλισαν θέση στο τριπρόσωπο κατά την εκλογική διαδικασία της προηγούμενης Κυριακής.

Ενδεχόμενο Ιεράς Συνόδου το προσεχές Σάββατο

Ερωτηθείς ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου για το ενδεχόμενο να συγκληθεί η Σύνοδος ανάδειξης νέου Προκαθημένου εντός αυτής της εβδομάδας, απάντησε ότι «δεν μπορεί να γίνει γιατί το Καταστατικό λέει να προηγηθεί Θεία Λειτουργία. Αυτή την Παρασκευή δεν έχουμε λειτουργία, είναι οι Μεγάλες Ώρες που γίνεται η Λειτουργία».

Υποστήριξε ωστόσο ότι μπορεί να γίνει το Σάββατο, όπου μπορεί να προηγηθεί Λειτουργία και ακολούθως να συγκληθεί Ιερά Σύνοδος. Ανέφερε μάλιστα ότι ο ίδιος δεν έχει καμιά αντίρρηση σε αυτό το ενδεχόμενο.

Αν δεν ευοδώσει εντούτοις αυτό το σενάριο, Εκτιμάται ότι η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με πιθανότερη ημερομηνία την 27η Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται και η 28η Δεκεμβρίου. 

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου θα πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από το τέλος της εκλογικής διαδικασίας.
 

Καμία απόφαση

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας έχει ετοιμάσει και ένα σχετικό έγγραφο, και εάν συμφωνούν και οι τρεις ιεράρχες με αυτό θα το υπογράψουν.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες ενδείξεις από τους προηγούμενους μήνες, ειδικά στο ζήτημα του Ουκρανικού εντός της Ιεράς Συνόδου, με το πιθανότερα σημείο να τον θέλουν να κινείται περισσότερο προς την κατεύθυνση του Πάφου Γεώργιου. Δεν μπορεί εντούτοις να αποκλειστεί κάποια «έκπληξη» της τελευταίας στιγμής, μιας και θα συναντήσει και τους τρεις Μητροπολίτες.

Τρεις ενστάσεις

Τρεις ενστάσεις έχει ενώπιον του μέχρι σήμερα το μεσημέρι ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Γιάννης Χαριλάου, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν φαίνεται να είναι κάτι ουσιαστικό για να επηρεάσει την διαδικασία».

Ερωτηθείς κατά πόσο μεταξύ των τριών ενστάσεων είναι και αυτή του δημάρχου Παραλιμνίου, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ωστόσο πως η διαδικασία ολοκληρώνεται με το τέλος της ημέρας, άρα δεν μπορεί να προδικάσει το οτιδήποτε.

Μια τέταρτη ένσταση αναμένεται να υποβληθεί απόψε από τον δήμαρχο Παραλιμνίου Θεόδωρο Πυρίλλη, όπως ο ίδιος δήλωσε στον ΑΝΤ1, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της. 

Ο Μόρφου, ο «άγνωστος Χ» και το «στρατόπεδο Ταμασού»

Πέραν των διαδικαστικών ζητημάτων, στο κάδρο μπαίνουν και τα σενάρια εκλογής, με τα πλείστα να συγκλίνουν στην ανάδειξη του Μητροπολίτη Πάφου ως νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Στο «Μέρα Μεσημέρι» φιλοξενήθηκε ο Θεολόγος, Θεόδωρος Κυριακού, σχολιάζοντας και την γραπτή δήλωση του Μόρφου Νεόφυτου, με την οποία σημειώνει ότι η ψήφος του δεν είναι δεδομένη για κανέναν.

Υποστήριξε πως παρά την ανακοίνωση του, ο Μόρφου κλίνει προς τον Πάφου Γεώργιο, ενώ για τον Κυρηνείας Χρυσόστομο, τον χαρακτήρισε ως «άγνωστο Χ. Ένα μεγάλο ερωτηματικό» που δεν μπορεί κανείς να ψυχολογήσει.

Για τον Κωνσταντίας Βασίλειος εκτίμησε ότι θα στηρίξει εν τέλει τον Μητροπολίτη Πάφου, ενώ για το λεγόμενο «στρατόπεδο» Ταμασού Ησαΐα, ότι αν η διαδικασία οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, τότε θα ταχθεί υπέρ του Λεμεσού Αθανάσιου.