Τηλεόραση Ραδιόφωνο
]π[

Μεγάλες προκλήσεις βλέπει το ΚΕΒΕ για την οικονομία τo 2023 και ζητά αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και στο ΓεΣΥ, ενώ επικρίνει τις συντεχνίες για τις θέσεις τους στα θέματα του κατώτατου μισθού και της ΑΤΑ. Μιλώντας τη Δευτέρα στην 95η ετήσια γενική συνέλευση των μελών του ΚΕΒΕ, ο Αντιπρόεδρός του, Όθωνας Θεοδούλου, παρουσίασε τις θέσεις του Επιμελητηρίου για όλα τα θέματα που απασχολούν την οικονομία.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Θεοδούλου τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ακόμα ένα σταυροδρόμι. Λόγω του πολύμηνου πολέμου στην Ουκρανία, η οικονομία βιώνει νέες αναταράξεις και νέα προβλήματα. Αφού αναφέρθηκε στην εκτόξευση του πληθωρισμού στο 8% και στις παρεπόμενες συνέπειες του, είπε ότι το ΚΕΒΕ προσπαθεί να περιοριστούν οι επιπτώσεις και να γίνει συνετή διαχείριση των οικονομικών δεδομένων μέχρι να τερματιστεί ο πόλεμος και να επανέλθει η διεθνής οικονομία σε κανονικότητα.

Εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ΚΕΒΕ στην πολιτική της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων. Το ΚΕΒΕ, είπε, θεωρεί ότι στη σημερινή συγκυρία οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων θα επιφορτίσουν με νέα βάρη την πραγματική οικονομία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από την άλλη όμως, εξέφρασε την ικανοποίηση του ΚΕΒΕ για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο 5-6% του ΑΕΠ και είπε ότι αυτό δείχνει ότι η οικονομία της Κύπρου έχει αντιστάσεις και αντέχει τους κραδασμούς της κρίσης.

Για τον τουρισμό, ο κ. Θεοδούλου είπε ότι το 2022 καλύφθηκε το 80-85% των αφίξεων και εσόδων του 2019, που ήταν χρόνια ρεκόρ για τον τουρισμό της Κύπρου. Επίσης, αναφέρθηκε στην ικανοποιητική επίδοση του τομέα των ακινήτων, του εμπορίου, της ναυτιλίας και των υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι "όλα αυτά, είναι πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία και στέλνουν το μήνυμα ότι η οικονομία μας έχει στέρεες βάσεις, προοπτικές και μέλλον".

"Το ΚΕΒΕ επιμένει ότι χωρίς σύγχρονο, αποτελεσματικό και οικονομικά εύρωστο κράτος, δεν μπορούμε να έχουμε υγιή οικονομία, ανάπτυξη και νέες επενδύσεις", είπε στη συνέχεια, σημειώνοντας μια σειρά μεταρρυθμίσεων που ζητά το ΚΕΒΕ να ολοκληρωθούν. Μεταξύ αυτών, είναι η πλήρης αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, η συγκράτηση των δαπανών του δημοσίου και κυρίως του κρατικού μισθολογίου, η μείωση του δημόσιου χρέους, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στον δημόσιο τομέα και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας.

Αναφερόμενος στον ενεργειακό τομέα, είπε ότι τώρα είναι η ώρα για να υλοποιήσουμε επωφελείς διακρατικές συμφωνίες με γειτονικές χώρες για εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και για κάλυψη των αναγκών της κυπριακής αγοράς. Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και η αύξηση συμμετοχής του ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μας ισοζύγιο. Το ΚΕΒΕ επικροτεί την προώθηση του φιλόδοξου σχεδιασμού της EuroAsia για ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση μας, ανέφερε, "μετατρέποντας έτσι την Κύπρο σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στη ΝΑ Μεσόγειο", πρόσθεσε.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, είπε ότι η είσοδος 18.500 παράτυπων μεταναστών από την πράσινη γραμμή τον τελευταίο χρόνο δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος. "Η Κύπρος, μια μικρή και ημικατεχόμενη χώρα, δεν μπορεί να αντέξει αυτού του μεγέθους το μεταναστευτικό πρόβλημα, ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά και κυρίως ούτε δημογραφικά. Δική μας θέση είναι ότι μόνο με τη γρήγορη εξέταση των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο, τον άμεσο επαναπατρισμό όσων δεν εγκρίνονται και τη λήψη αποτρεπτικών μέτρων σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες, μπορεί να περιοριστεί αυτή η γάγγραινα", επισήμανε.

Ο κ. Θεοδούλου εξέφρασε ακόμα τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς του ΚΕΒΕ σε σχέση με το ΓεΣΥ "για τις στρεβλώσεις, τις αδυναμίες και τις κακές πρακτικές του συστήματος", όπως τις χαρακτήρισε. "Θέλουμε να δούμε την έμπρακτη πάταξη κάθε εκμετάλλευσης του συστήματος υγείας τόσο από πλευράς των δικαιούχων όσο και των παρόχων, αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας", είπε και πρόσθεσε ότι το ΓεΣΥ έγινε για να προσφέρει ποιοτική ιατρική και για να στηρίξει όλη την κοινωνία στα θέματα υγείας. "Δεν έγινε για να θησαυρίσουν κάποιοι ή για να δημιουργήσουμε ένα νέο αδηφάγο ελέφαντα που δεν θα χορταίνει όσο και αν τον ταΐζουμε".

Για το συνταξιοδοτικό, είπε ότι έχει ελλείψεις, αδυναμίες και χαρακτηρίζεται από αδικίες. Το ΚΕΒΕ ζητά, μεταξύ άλλων, καλύτερη ρύθμιση για την πρόωρη αφυπηρέτηση στο 63ο έτος, κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, απάλειψη του ανώτατου ορίου (πλαφόν) στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, σημείωσε ο κ. Θεοδούλου.

Στη συνέχεια, επέκρινε τις συντεχνίες για τις θέσεις τους στο θέμα του κατώτατου μισθού και της ΑΤΑ. Όπως είπε για τον κατώτατο μισθό "είναι πρωτοφανές στα εργασιακά θέσμια να ζητείται η αναθεώρηση μιας συμφωνίας που μόλις έγινε και ακόμα δεν εφαρμόστηκε".

Για το θέμα της ΑΤΑ, απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας του ότι δεν είναι μόνο τις επιχειρήσεις που επηρεάζει αυτή η "κατανόητη απαίτηση" των Συντεχνιών για πλήρη επαναφορά της, αλλά κυρίως το κράτος, το οποίο καταβάλλει σ’ όλους τους υπαλλήλους του ΑΤΑ και διερωτήθηκε κατά πόσον το κράτος με τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας μπορεί να δώσει πλήρη ΑΤΑ στους 72.000 υπαλλήλους του, χωρίς να κλυδωνιστούν τα δημόσια οικονομικά.

"Ως ΚΕΒΕ, δηλώνουμε από το επίσημο βήμα της γενικής συνέλευσης ότι όχι μόνο δεν συζητούμε την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, αλλά προτείνουμε την αντικατάσταση της με ένα νέο σύγχρονο σύστημα παραχώρησης μισθολογικών αυξήσεων που θα λαμβάνει υπόψη δείκτες, όπως την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα στην εργασία και τη μεγέθυνση του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές", ανακοίνωσε.

Τέλος αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις και ζήτησε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις, τη χορήγηση αδειών για εργοδότηση ξένων εργατών σε τομείς που αποδεδειγμένα υπάρχουν διαχρονικές ελλείψεις, χαλάρωση των αυστηρών όρων των Εμπορικών Τραπεζών για δανειοδότηση των επιχειρήσεων, γρηγορότερη εξέταση των προτάσεων για επενδυτικούς σκοπούς, βελτίωση των κινήτρων για τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων και βελτίωση των υποδομών σε βιομηχανικές ζώνες  και περιοχές.

Στη συνέλευση του ΚΕΒΕ απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και παρευρέθηκαν Υπουργοί, Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, ξένοι πρέσβεις, αξιωματούχοι του κράτους και επιχειρηματίες μέλη του ΚΕΒΕ.