Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Αναστασιάδης

Το έργο της δεκαετούς διακυβέρνησής του στον πυλώνα «Ανασυγκρότηση και Εκσυγχρονισμός του κράτους» θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Ανδρέα Ιωσήφ.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν και οι δράσεις που αφορούν τον υπό αναφορά πυλώνα και περιλαμβάνονται στο Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο».

Όπως αναφέρεται στη δήλωση του κ. Ιωσήφ, η Κυβέρνηση επί προεδρίας Αναστασιάδη προχώρησε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες συνέβαλαν στην ανασυγκρότηση και στον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Μεταξύ άλλων, προωθήθηκε η τροποποίηση του Συντάγματος ώστε οι πενταετείς θητείες του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας να περιορίζονται στις δύο.

Δημιουργήθηκαν τα Υφυπουργεία, τα οποία συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους και στην περαιτέρω προώθηση πολιτικών ανάπτυξης κατά τομέα ευθύνης.

Υλοποιείται η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ήταν αντικείμενο διαλόγου για δεκαετίες, ενώ προχωρά με γοργούς ρυθμούς το πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, συνεχίζει η ανακοίνωση. Επιτεύχθηκε, προστίθεται, η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας για πιο εύρυθμη  λειτουργία του κράτους, αλλά και για τη διασφάλιση της αξιοκρατικής ανέλιξης των ικανών δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης, εισήχθη νέο, σύγχρονο και αξιοκρατικό σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση με την καθιέρωση εξετάσεων, έτσι ώστε να μην υπάρχει επετηρίδα διορισμού που έχει ως αποτέλεσμα να διορίζονται οι γηραιότεροι και όχι οι ικανότεροι.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το 23% των συνολικών επενδύσεων στο πρόγραμμα «Κύπρος – Το Aύριο», αφιερώνεται σε δράσεις που αφορούν ή/και συμβάλλουν στην ψηφιακή μετάβαση, γεγονός που καταδεικνύει αφενός την καίρια σημασία του άξονα αυτού για την ανάκαμψη, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας και αφετέρου τη δέσμευση της Πολιτείας για επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε επίπεδο Κυβέρνησης, οικονομίας και κοινωνίας.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Την Τετάρτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Λευκωσία, όπου θα τελέσει εγκαίνια σημαντικών έργων ανάπτυξης τα οποία, όπως αναφέρεται, προσδίδουν μια ξεχωριστή εικόνα στην πρωτεύουσα και συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Τη Δευτέρα εξάλλου, στις 12.30μμ, το προεδρικό ζεύγος παραθέτει στο Προεδρικό Μέγαρο, γεύμα για τα παιδιά της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου. Πρόκειται για εγκλωβισμένα παιδιά, παιδιά οικογενειών χαμηλών εισοδημάτων και παιδιά παιδικών στεγών. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα απευθύνει χαιρετισμό κατά το γεύμα.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει χαιρετισμό στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ και στην ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί στην πορεία της κυπριακής οικονομίας, αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διασφάλιση οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας και ανάπτυξης στη χώρα. 

"Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αφήνει στην κυπριακή κοινωνία μια μεγάλη παρακαταθήκη. Πρόκειται για το Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο» το οποίο θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Θα υπάρξει ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και του δυναμικού της χώρας για οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντικά βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία", αναφέρει ο κ. Ιωσήφ στην γραπτή του δήλωση.

Επίσης το ίδιο βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραστεί σε χριστουγεννιάτικο Gala Dinner προς τιμή του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου.

Την Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ανοικτό Πανεπιστήμιου Κύπρου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρύτανη, τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Θα ενημερωθεί για το έργο που επιτελείται στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο είναι το δεύτερο κατά σειρά ίδρυσης δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου. Στις 10πμ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου και στις 12μ θα καταθέσει τον θεμέλιο λίθο του πολυδύναμου κέντρου «Μaronite Sporting Center»  στην Πάνω Δευτερά.

Το βράδυ o Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί σε Gala Dinner που διοργανώνεται στη Λεμεσό, από το Butterfly Foundation. H εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας. 

Η περιοδεία στη Λευκωσία και εγκαίνια έργων

Την Τετάρτη εξάλλου 21 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Λευκωσία.  

Στις 9 το πρωί θα καταθέσει τον θεμέλιο λίθο της Α’ φάσης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αθαλάσσας, στις 9.45πμ θα επιθεωρήσει τα έργα ανάπλασης του χώρου στο παλιό ΓΣΠ και στις 10.15πμ θα εγκαινιάσει το Κέντρο Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης για ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικής δράσης. Στις 11πμ θα εγκαινιάσει το κτήριο του παλιού Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο αποκαταστάθηκε και θα στεγάσει το Διοικητικό Δικαστήριο και στις 11.45πμ θα τελέσει τα εγκαίνια των έργων αναδόμησης και αποκατάστασης του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Στις 7μμ, θα τελέσει τα εγκαίνια ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου των οδών Μακαρίου – Ευαγόρου και Στασικράτους. Ακολούθως θα παραστεί σε δείπνο που παραθέτει ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης.

Την Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, το πρωί o Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ακούσει τα κάλαντα από την Εθνική Φρουρά, την ΕΛΔΥΚ και την Αστυνομία. Ακολούθως, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο στρατόπεδο «Κωστάκη Παντελίδη» και θα εγκαινιάσει τη Λέσχη Αξιωματικών.