Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Δώρα Κακουράτου

Φτωχότερος είναι από χθες το βράδυ ο καλλιτεχνικός κόσμος της Κύπρου.


Η Δώρα Κακουράτου, η μεγάλη κυρία του θεάτρου και της επιθεώρησης, της κωμωδίας και της τηλεόρασης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία εβδομήντα-οκτώ ετών, μετά από σκληρή μάχη που έδωσε ενάντια στον καρκίνο.

Την είδηση του θανάτου της, γνωστοποίησε με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Παναγιώτης Παπαδημήτρης ο οποίος δημοσίευσε μια φωτογραφία του αείμνηστου αδερφού του, θεατρικού και σατιρικού συγγραφέα Δημήτρη Παπαδημήτρη, με την Δώρα Κακουράτου . 


«Το θέατρο από σήμερα είναι πιο φτωχό. Η Δώρα Κακουράτου ήταν για μένα η εθνική μας σταρ. Δεν κέρδισε τον τίτλο αυτό τυχαία. Θα έλεγε κανείς ότι γεννήθηκε πρωταγωνίστρια», επισήμανε ο κ. Παπαδημήτρης. 


Η Δώρα Κακουράτου γεννήθηκε ανήμερα Χριστούγεννα, το 1944, στη Λεμεσό. Σε ηλικία δεκαπεντε ετών άρχισε να παίζει στο Θίασο «Ηνωμένων Καλλιτεχνών». Ακολούθως έφυγε για την Αθήνα για να σπουδάσει στη Δραματική Σχολή Εθνικού Ωδείου.


Με την επιστροφή της στην Κύπρο συνεργάζεται με τον ΟΘΑΚ για τέσσερα χρόνια, καθώς και με διάφορους θιάσους, ενώ με την ίδρυση του Θιάσου του Δημήτρη Παπαδημήτρη, άρχισε μαζί του μακρά συνεργασία, ανεβάζοντας επιτυχημένες επιθεωρήσεις.


Σε ηλικία μόλις 24 ετών έφτιαξε τον δικό της θίασο και αργότερα ένωσε δυνάμεις με τον Ηράκλη Γιωργαλλή, ανεβάζοντας επιτυχείς επιθεωρήσεις. Οι παλαιότεροι περιγράφουν πως υπήρξαν περιπτώσεις που χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας, για να κατευθύνει το πλήθος που έσπευδε από όλη την Κύπρο, για παρακολουθήσει τις παραστάσεις της.

Πλούσιο και το τηλεοπτικό της βιογραφικό. Πρωταγωνίστησε σε διάφορες σειρές στην κρατική τηλεόραση, μεταξύ των οποίων το  «Κατωθκιόν της Μαδαρής», «Οι τρεις χάριτες», «Ιστορίες του Χωρκού», οι «Διπλάρες» σε σενάριο δικό της. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Δώρα Κακουράτου ήταν ηθοποιός σε πολλαπλές σειρές του ΑΝΤ1. Η αρχή είχε γίνει με τη σειρά «Την Πάτησα». Ακολούθησε η πιο επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά όλων των εποχών, η «Αίγια Φούξια», όπου υποδύθηκε την Πελομαλού, με το τηλεοπτικό κοινό να την αποθεώνει μέχρι και σήμερα. Το 2014 συμμετείχε, επίσης, στη σειρά του ANT1 και του Λώρη Λοϊζίδη «Πρώτη Σταγόνα», ενώ ο τελευταίος της τηλεοπτικός ρόλος ήταν στη σειρά του «Εσύ στον κόσμο σου».  

Θλίψη σε όλη την Κύπρο

Η είδηση του θανάτου της Δώρας Κακουράτου σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο, τους φορείς του  πολιτισμού, αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο.

«Η Δώρα Κακουράτου ξεχώριζε για το ευφυές της χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό της αλλά κυρίως για το πηγαίο και αστείρευτο ταλέντο της. Θα τη θυμόμαστε πάντα για τις αμέτρητες στιγμές γέλιου και ψυχαγωγίας που μας πρόσφερε τόσο γενναιόδωρα  στη σκηνή και στην οθόνη», ανέφερε το Υφυπουργείο Πολιτισμού. 
«Η Δώρα Κακουράτου υπηρέτησε μέχρι την τελευταία στιγμή με πάθος και ανιδιοτέλεια την υποκριτική τέχνη, χαρίζοντας με το αστείρευτο ταλέντο και την αυθεντικότητά της ξεχωριστές στιγμές σε χιλιάδες θεατές. Διακρινόταν για το ήθος, την ευγένεια και την απαράμιλλη ταπεινότητά της», υπογράμμισε ο ΘΟΚ. 

Φίλοι, συνάδελφοι και συνεργάτες, αποχαιρετούν την αγαπημένη τους Δώρα, αναπολώντας τις στιγμές που έζησαν μαζί της στο θεατρικό σανίδι και στην τηλεόραση. (ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ)
Συγκινημένοι μιλούν στον ΑΝΤ1 για την πλέον ταλαντούχα ηθοποιό, αλλά και τον άνθρωπο που άφησε το στίγμα της στις ζωές τους.
«Έχει γράψει πάρα πολλές σελίδες στην ιστορία του κυπριακού θεάτρου. Πραγματικά ένας άνθρωπος ταλαντούχος, με χιούμορ. Ήταν ένας άνθρωπος που την έπαιρνες στο τηλέφωνο και γελούσες για ώρες. Έλεγε για την πίκρα της για αυτό τον τόπο που την ξέχασαν οι περισσότεροι», σημείωσε ο ηθοποιός Κώστας Βήχας. 

«Ήταν ένα μεγάλο σοκ για μένα σήμερα το πρωί. Πραγματικά η Δώρα ήταν η αιτία που έμεινα στην Κύπρο εγώ, όταν ήρθα από την Αγγλία τον πρώτο άνθρωπο που γνώρισα όταν επέστρεψα από την Κύπρο ήταν η Δώρα και με κράτησε εδώ»,  ανέφερε ο ηθοποιός Γιώργος Ζένιος. 

«Πενήντα χρόνια είμαστε φίλοι, ήταν σαν αδελφή μου, ήταν συνεργάτης, ήταν συνθυασάρχης μαζί μου, τι να πρωτοθυμηθώ με την Δώρα. Τα ξενύχτια μας 30 χρόνια; μια ζωή ολόκληρη ,στεναχωρήθηκα πάρα πολύ στο καλό Δωρούλα μου στο καλό», είπε ο ηθοποιός Ηρακλής Γιωργαλλής. 

Η Δώρα Κακουράτου πάλεψε με τον καρκίνο γενναία αλλά αθόρυβα. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που ήξεραν για την μάχη που έδινε. Ένας εξ αυτών ο Κώστας Βήχας.
«Το κρατούσε μυστικό, δεν ήθελε να το μάθει κανείς, στο τηλέφωνο λέγαμε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό με χιούμορ.», σημείωσε ο κ. Βήχας. 

«Το κρατούσε μυστικά, πάντα κρατούσε μυστικά για την υγεία της η Δώρα ήταν κεραυνός εν αιθρία», σημείωσε ο κ. Γιωργαλλής. 

«Χριστέ μου έφυε ακόμα ένα αστέρι από το θεατρικό στερέωμα, μας ήρθε δηλαδή κεραυνός εν αιθρία. Ούτε πήραμε είδηση ότι ήταν άρρωστη δεν το είπε σε κανένα.», τόνισε η ηθοποιός Όλγα Ποταμίτου. 

Θλίψη για τον θάνατο της Δώρας Κακουράτου εκφράζει, με ανακοινώσεις και αναρτήσεις, και ο πολιτικός κόσμος.

Λεπτομέρειες για την κηδεία της θα ανακοινωθούν αργότερα.