Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δωρα κακουρατου

Φτωχότερη από σήμερα η Κύπρος, καθώς έφυγε από τη ζωή η κυρία του κυπριακού θεάτρου Δώρα Κακουράτου.

Η είδηση του θανάτου σκόρπισε απέραντη θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο.

Η Δώρα Κακουράτου έφυγε για το αιώνιο ταξίδι χθες βράδυ σε ηλικία 78 ετών, νικημένη από τον καρκίνο. Η κηδεία της αγαπημένης ηθοποιού  θα τελεστεί την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι στην εκκλησία Παναγίας Τριχερούσας στη Λεμεσό και η ταφή στο Κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας 

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Δώρα Κακουράτου γεννήθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων το 1944 στη Λεμεσό. Σε ηλικία 15 ετών άρχισε να παίζει στο Θίασο «Ηνωμένων καλλιτεχνών» μέχρι που έφυγε για σπουδές στην Αθήνα στη Δραματική Σχολή Εθνικού Ωδείου. Οι καθηγητές της στη σχολή την προόριζαν για δραματικά έργα και τραγωδίες. Απόφοιτος πλέον, επιστρέφει στην Κύπρο και συνεργάζεται με τον Ο.Θ.Α.Κ για τέσσερα χρόνια.

Ξεχωρίζει αμέσως για το χιούμορ της, τον αυτοσαρκασμό αλλά πάνω απ΄ όλα για το ταλέντο της στην υποκριτική. Συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους, όπως Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, Θίασος Γέλιου με το μεγάλο Νίκο Παντελίδη και τη Μουσική σκηνή.

Με την ίδρυση του Θιάσου Παπαδημήτρη αρχίζει μαζί του μια συνεργασία μακράς διαρκείας με ένα εξαιρετικό επιτελείο που το αποτελούσαν τότε εκτός από τη Δώρα Κακουράτου, τα γνωστότερα ονόματα της εποχής, μέχρι που φτιάχνει το δικό της θίασο και αργότερα μαζί με τον Ηράκλη Γιωργαλλή ανεβάζουν αρκετές επιτυχείς επιθεωρήσεις.

Δώρα Κακουράτου

Η Δώρα Κακουράτου ίσωςήταν η μόνη Κύπρια ηθοποιός που δεν έκανε ποτέ αίτηση στον ΘΟΚ και η πρώτη γυναίκα ηθοποιός που ηγήθηκε θιάσου και από τους λίγους ηθοποιούς που σε πολύ νεαρή ηλικία, μόλις 24 ετών, είχε δικό της θίασο, και έκλεισαν άλλα 18 θέατρα, γιατί όποτε ανέβαζε παραστάσεις χρειαζόταν η επέμβαση της αστυνομίας για να κατευθύνει τις ορδές του κόσμου που κατέφθαναν απ' όλη την Κύπρο.

Στην τηλεόραση την είδαμε σε αρκετές σειρές ανάμεσα τους «Κατωθκιόν της Μαδαρής», «Οι τρεις χάριτες», η υπέροχη Πεζούνα στις «Ιστορίες του Χωρκού», η διαχρονικότερη σειρά της Κυπριακής Τηλεόρασης, «Διπλάρες» σε σενάριο δικό της, η Σταυριανή στη σειρά «Την Πάτησα» και ακολουθεί η Μαλού στην «Αίγια Φούξια», τη πιο πετυχημένη σειρά της κυπριακής τηλεόρασης. Το 2014, συμμετείχε και στην τηλεοπτική σειρά του ANT1 "Πρώτη Σταγόνα".

Θλίψη Υφυπουργείου Πολιτισμού

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο της Δώρας Κακουράτου, της αγαπημένης ηθοποιού που υπηρέτησε με μεγάλη αφοσίωση την κυπριακή επιθεώρηση.

Η Δώρα Κακουράτου γεννήθηκε στη Λεμεσό. Από τα εφηβικά της χρόνια συμμετείχε σε παραστάσεις του Θιάσου «Ηνωμένων Καλλιτεχνών» και στη συνέχεια σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου στην Αθήνα.

Με την επιστροφή της στην Κύπρο συμμετείχε σε παραστάσεις του Ο.Θ.Α.Κ. και ακολούθως ξεκίνησε να συνεργάζεται με διάφορους θιάσους όπως τον «Θίασο Γέλιου» του πρωτοπόρου Νίκου Παντελίδη. Με την ίδρυση του Θιάσου του Δημήτρη Παπαδημήτρη, άρχισε μια μακρά συνεργασία με τον μεγάλο θεατρικό και σατιρικό συγγραφέα, ανεβάζοντας επιτυχημένες επιθεωρήσεις.

Σύντομα, η Δώρα Κακουράτου δημιούργησε τον δικό της θίασο και ήταν η πρώτη Κύπρια ηθοποιός που τόλμησε αυτό το εγχείρημα. Η επιτυχία των παραστάσεων του θιάσου της ήταν τόσο μεγάλη και η προσέλευση του κόσμου τόσο μαζική που σε αρκετές περιπτώσεις χρειαζόταν ακόμα και η παρέμβαση της αστυνομίας. Το 1986 ανέβασε με τον θίασό της τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη με την ίδια στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σημαντική ήταν και η παρουσία της ηθοποιού στα τηλεοπτικά δρώμενα του τόπου. Ενσάρκωσε ρόλους που άφησαν ιστορία και πρωταγωνίστησε σε επιτυχημένες σειρές όπως «Κατωθκιόν της Μαδαρής», «Οι τρεις χάριτες», «Ιστορίες του Χωρκού», "Αίγια Φούξια" και άλλες. 

Η Δώρα Κακουράτου ξεχώριζε για το ευφυές της χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό της αλλά κυρίως για το πηγαίο και αστείρευτο ταλέντο της. Θα τη θυμόμαστε πάντα για τις αμέτρητες στιγμές γέλιου και ψυχαγωγίας που μας πρόσφερε τόσο γενναιόδωρα  στη σκηνή και στην οθόνη.