Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μητροπολίτης Ταμασού Ησαϊας

Ολοκληρώθηκε η Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την παρουσίαση του πλανηταρίου το πρωί της Παρασκευής (9/12) στην Μητρόπολη Ταμασού.

Το πλανητάριο πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του στα μισά του 2023 και θα είναι ένα από τα πιο μεγάλα και σύγχρονα της Ευρώπης το οποίο έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα της εκπαίδευσης, της επιστημονικής έρευνας και της απασχόλησης δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε όλες τις βαθμίδες.

Ο αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας δήλωσε ότι η Κύπρος είναι πολύ τυχερή έχοντας στα εδάφη της μια τέτοια επένδυση.

thumbnail_2.

«Η επένδυση στην τεχνολογία ανοίγει τους δρόμους για όλους τους νέους και νέες του τόπου μας. Η Κύπρος πρέπει να είναι υπερήφανη όχι μόνο για τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει στον αστροτουρισμό αλλά και για το ότι στο εν λόγω επιστημονικό κέντρο θα έχει την δυνατότητα ο κάθε συμπατριώτης μας να το επισκεφθεί αξιοποιώντας τους χώρους του καθώς επίσης ένα θέλει να κάνει επιπλέον έρευνες και παρατηρήσεις.»

Εμπνευστής του έργου αυτού ο Σλάβα Ζαρένκο και ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας ο οποίος πιστεύει ότι η επιστήμη είναι πύλη αφύπνισης.

«Το πλανητάριο και το αστεροσκοπείο είναι μια πύλη αφύπνισης, αφύπνισης οικολογικής συνείδησης και ανθρωπιστικής συνείδησης. Είναι όμως και μια πύλη επαφής με το σύμπαν, με τον δημιουργό είναι μια πύλη επαφής με την ψυχή της ανθρωπότητας που είναι η δημιουργία του κόσμου, και θεωρώ ότι μέσα από αυτή την πύλη τα παιδιά θα αποκτήσουν πραγματικά μια άποψη και μια θεωρία της πραγματικής πραγματικότητας και όχι της εικονικής πραγματικότητας. Θα δουν στοιχεία θα δουν αξιώματα θα δουν ένα χάρτη πραγματικό μπροστά τους θα μεταφράσουν με πραγματικούς όρους το τί γίνεται. Θα δουν με μαθηματική ακρίβεια το πού οδεύει αυτός ο κόσμος, αν δεν προλάβουμε να τον διατηρήσουμε καθαρό και όμορφο.»

Το πλανητάριο φέρνει στην Κύπρο και στους πολίτες της έναν νέο αέρα για την επιστήμη και την Παιδεία σύμφωνα με τον Αχιλλέα Κεντώνη διευθυντή του Interstellar institute ο οποίος στην παρουσίαση του τόνισε τα πλεονεκτήματα που θα φέρει στο νησί η επένδυση.

Το πλανητάριο βρίσκεται δίπλα από την Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και θα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και όλα τα μορφωτικά επίπεδα.

thumbnail_3.