Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Εκλογές Κύπρος

Ενώπιον των αρχών βρίσκονται οι πρώτες υποθέσεις για ψευδομετοίκιση εκλογέων.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής εσωτερικών της βουλής, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, και μετά το σάλο που προκάλεσε η μαζική «μετακίνηση» ψηφοφόρων από μία περιοχή στην άλλη, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας γνωστοποίησε ότι ο Έπαρχος Λευκωσίας παρέπεμψε στην Αστυνομία 35 υποθέσεις με τις αρχές να διερευνούν ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

«Υπάρχει το άρθρο 103 του Νόμου που λέει ότι όποιος παρέχει ψευδείς πληροφορίες πιθανόν να είναι ένοχος ποινικού αδικήματος. Στάλθηκαν οι πρώτες περιπτώσεις στην Αστυνομία, για να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχουν ποινικά αδικήματα», σημείωσε ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εκλογών, Μενέλαος Βασιλείου.

Συνολικά είχαν υποβληθεί 3560 ενστάσεις παγκύπρια, εκ των οποίων οι 1461 έχουν γίνει αποδεκτές. Μεταξύ αυτών, όπως αποκάλυψε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας εκλογών, περιπτώσεις κοινοταρχών οι οποίοι πιστοποίησαν αιτήσεις ψηφοφόρων από άλλες ενορίες, ή πιστοποιήσεις ψευδών στοιχείων.

«Πήρα η ίδια τηλέφωνο εκλογέα για επαλήθευση στοιχείων. Της είπα ότι σε εκείνη την οδό έμενε άλλο άτομο και μου απάντησε: Μου τηλεφωνούν από το σχολείο του μωρού, πρέπει να κλείσω», ανέφερε η Αναπληρώτρια Έπαρχος Λεμεσού, Ηλέκτρα Παναγιώτου.

Η επιτροπή απαιτεί να οδηγηθεί το σύνολο των υποθέσεων στην αστυνομία, με τον πρόεδρο της Άριστο Δαμιανού να προειδοποιεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αναλάβουν οι βουλευτές ώστε να δοθεί ο σχετικός κατάλογος στις διωκτικές αρχές.

«Πέραν των πολιτών που μπήκαν σε αυτή τη λογική να δηλώσουν λανθασμένα αλλαγή διεύθυνσης, εκεί και όπου τεκμηριώνεται ότι ενδεχομένως κάποιο υποψήφιοι έπαιρναν αιτήσεις με αυτονόητο σκοπό και αν τεκμηριώνεται, πάντα με το τεκμήριο της αθωότητας η ύπαρξη υπόθεσης θα πρέπει να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης», ανέφερε ο κ. Δαμιανού.

«Η επιτροπή ζήτησε από την εκτελεστική εξουσία να ξανασυζητήσουμε το θέμα εντός του Σεπτέμβρη για να αποφύγουμε παρόμοια φαινόμενα στις επόμενες εκλογές ή σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία», επισήμανε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκκος Λεωνίδου.

Τρέχουν να προλάβουν

Είκοσι εφτά ημέρες πριν τις εκλογές και η βουλή καλείται να εξετάσει σε χρόνο ρεκόρ σημαντικά ζητήματα για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενώπιον της επιτροπής εσωτερικών της Βουλής τέθηκε σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο που ρυθμίζει 48 ζητήματα που αφορούν στους νέους επαρχιακούς οργανισμούς αυτοδιοίκησης εκ των οποίων τα 40 θα πρέπει να ρυθμιστούν πριν την 9η Ιουνίου, ενώ άλλο ένα νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης. 

«Για ακόμη μια φορά υπάρχει καθυστέρηση στην παρουσίαση ρυθμιστικών αλλαγών αφού ακόμα το υπουργικό θα έρθει αύριο να εγκρίνει νομοθετικές διατάξεις», επισήμανε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας.

Η επιτροπή αποφάσισε να υποβάλει γραπτό ερώτημα στο ΥΠΕΡ αναφορικά με την ετοιμότητα των επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης να εφαρμόσουν την μεταρρύθμιση  με αφορμή το θέμα των αδειοδοτήσεων και υπό τον φόβο να υπάρξει καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων.