Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ουκρανία

Η απονομή στον λαό της Ουκρανίας του βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης του 2022, συζητήσεις για το περιβάλλον και την ενεργειακή κρίση, οι πρόσφατες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές που στοχεύουν Κούρδους στο Ιράκ και στη βόρεια Συρία, αλλά και οι προοπτικές μιας λύσης στη βάση της σύστασης δύο κρατών για το παλαιστινιακό είναι μερικά από τα θέματα στην ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που λαμβάνει μέρος στο Στρασβούργο μεταξύ 12-15 Δεκεμβρίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παραδώσει το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης του 2022 στον λαό της Ουκρανίας, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το μεσημέρι, ώρα Στρασβούργου.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναμένεται να μιλήσει στην ολομέλεια του ΕΚ εξ αποστάσεως, ενώ άλλοι εκπρόσωποι του ουκρανικού λαού θα βρεθούν αυτοπροσώπως στο Στρασβούργο.

Άλλες δραστηριότητες συμπεριλαμβάνουν συζήτηση Ευρωβουλευτών με την Επιτροπή και την Τσεχική Προεδρία, κατά την οποία θα περιγράψουν τα αιτήματα και τις προσδοκίες τους για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ της 15ης Δεκεμβρίου.

Το ΕΚ αναμένεται επίσης να πιέσει για μεταρρύθμιση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου ώστε να ανταποκρίνεται στις κρίσεις, να αντιμετωπίζει τα κενά χρηματοδότησης, αλλά και να καταστεί πιο ευέλικτο.

Επίσης, οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν τη νέα νομοθεσία για την επιτάχυνση της χορήγησης αδειών για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ, όπως φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν τη μείωση της μέγιστης διάρκειας της διαδικασίας έγκρισης για δημιουργία νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από δώδεκα σε εννέα μήνες, εάν βρίσκονται σε περιοχές επιτάχυνσης ανάπτυξης ΑΠΕ. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την υποχρέωση για τις χώρες της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι οι άδειες εγκατάστασης εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας στα κτίρια θα παραδίδονται εντός τριών μηνών.

Το Κοινοβούλιο θα αξιολογήσει και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο στις 6 - 19 Νοεμβρίου.

Επιπρόσθετα, οι Ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι της Επιτροπής θα συζητήσουν τις πρόσφατες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές «που στοχεύουν Κούρδους» στο Ιράκ και στη βόρεια Συρία. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω τουρκική στρατιωτική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο, για την οποία η τουρκική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει κουρδικές ομάδες. Οι αεροπορικές επιδρομές με την ονομασία «Operation Claw-Sword» είχαν ως στόχο το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) και την κουρδική πολιτοφυλακή «YPG» της Συρίας. Σχετική ενημέρωση αναφέρει ότι ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Nacho Sánchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία) και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΚ στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκία, Sergey Lagodinsky (Πράσινοι, Γερμανία), εξέφρασαν στο παρελθόν ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση της βίας.

Άλλο θέμα στην ατζέντα είναι συζήτηση για μια λύση «δύο κρατών» για το παλαιστινιακό, και συγκεκριμένα οι  ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν τις προοπτικές μιας λύσης στη βάση της σύστασης δύο κρατών σε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας από ξένες παρεμβάσεις θα συζητηθεί την Τετάρτη, όπου το Κοινοβούλιο θα υποβάλει ερώτηση προς την Επιτροπή σχετικά με τα σχέδιά της για την εξάλειψη των σχετικών κενών, εν αναμονή των ευρωπαϊκών εκλογών του 2024.

Οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν επίσης, κατά τη διάρκεια της Ώρας των Ερωτήσεων με την Επιτροπή πώς μπορούν να προστατευθούν οι κρίσιμες υποδομές της ΕΕ από κινεζικές παρεμβάσεις. Σημειώνεται ότι πρόσφατα, κινεζικός ναυτιλιακός όμιλος απέκτησε μερίδιο σε θαλάσσιο τερματικό σταθμό στο λιμάνι του Αμβούργου.

«Η πώληση αυτή συνεχίζει τη διαφαινόμενη τάση της εξαγοράς από κινεζικές εταιρείες μετοχών σε ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών υποδομών ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων των αερολιμένων, των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, των ηλεκτρικών δικτύων, των αιολικών και ηλιακών πάρκων, καθώς και των τηλεπικοινωνιών», αναφέρεται.

Αν και υπάρχει ήδη μηχανισμός για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΕΕ για λόγους ασφαλείας, προστίθεται, οι Ευρωβουλευτές θα θέσουν ερωτήματα στην Επιτροπή σχετικά με περαιτέρω σχέδια για να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη δεν θα εκτεθεί σε κινδύνους για την ασφάλειά της ή δεν θα καταστεί ευάλωτη προς την Κίνα λόγω εξάρτησης σε υποδομές ζωτικής σημασίας.