Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Κάθετη είναι η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλανού Λοττίδη ότι οι εκλογές για το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) πρέπει να αναβληθούν και να διορθωθεί το καταστατικό της ΕΣΚ ώστε να αρθεί η στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι από τα συνταξιούχα μέλη της ΕΣΚ, πριν από τη διενέργεια νέων εκλογών. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1, αν οι εκλογές στην ΕΣΚ διενεργηθούν με τα σημερινά δεδομένα θα είναι παράνομες και αν θέλουμε να λεγόμαστε κράτος δικαίου αυτό πρέπει να διορθωθεί.

Καμιά απάντηση από την Ένωση Συντακτών

Σημειώνεται πως ενώ η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως έχει δημοσιοποιηθεί από τις 18 Νοεμβρίου δεν έχει δοθεί καμία δημόσια απάντηση ή ανακοίνωση από την ΕΣΚ. Αντίθετα η ΕΣΚ προχωρεί κανονικά τη διαδικασία των εκλογών ενώ έχει ήδη ανακοινώσει την επανεκλογή του προέδρου της Γιώργου Φράγκου χωρίς ανθυποψήφιο.

Με την έκθεσή της η Επίτροπος  Διοικήσεως έκανε έκκληση προς το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΚ να αναβάλει τις εκλογές και να τροποποιήσει το καταστατικό που καταπατεί νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στερώντας το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για τα συνταξιούχα τακτικά μέλη της Ένωσης. Κατά τις προηγούμενες μάλιστα εκλογές είχαν απορριφθεί αιτήσεις συνταξιούχων μελών για εκλογή στο διοικητικό συμβούλιο στη βάση της  συγκεκριμένης τροποποίησης που έγινε σε καταστατική συνέλευση με την παρουσία μόνο 19 μελών, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Πρέπει πάραυτα να τροποποιηθεί το καταστατικό της ΕΣΚ

Μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» του ΑΝΤ1 η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλανού Λοττίδη ανέφερε ότι η σύστασή της αφορά την κατάργηση του όρου στο καταστατικό που εμπεριέχει την διακριτική μεταχείριση απέναντι στους συνταξιούχους δημοσιογράφους μέλη της ΕΣΚ.

Όπως εξήγησε, πριν από την εκλογή του διοικητικού συμβουλίου πριν τρία χρόνια είχε τροποποιηθεί το καταστατικό με τρόπο ώστε να αποκλείονται από το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και όχι του εκλέγειν τα συνταξιούχα τακτικά μέλη της Ένωσης. «Αυτό τουλάχιστον θα έπρεπε να δινόταν σαν ευκαιρία από κάποια νομοθετική εξουσιοδότηση. Τέτοια νομοθετική εξουσιοδότηση δεν υπάρχει στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά αντιθέτως ο νόμος που προνοεί για την τροποποίηση του καταστατικού, στο παράρτημα που το συνοδεύει, ορίζει ότι ο μόνος περιορισμός για εκλογή στο διοικητικό συμβούλιο μιας συντεχνίας όπως η Ένωση Συντακτών, είναι να μην ανήκουν σε άλλη συντεχνία. Μόνο αυτός είναι ο περιορισμός. Οποιοσδήποτε άλλος περιορισμός για την εκλογή του δεν είναι δυνατός, είναι ultra vires. Αυτό στο νομικό κόσμο σημαίνει ότι υπερβαίνει του νόμου και έγινε χωρίς νομοθετική νομιμοποίηση και πάραυτα αν θέλουμε να λεγόμαστε κράτος δικαίου θα πρέπει να τροποποιηθεί», ανέφερε.

Η κ. Λοττίδη πρόσθεσε πως ίσως από παράλειψη η Γενική Συνέλευση της ΕΣΚ αλλά και ο Έφορος Συντεχνιών να μην την έλαβαν τόσο σοβαρά υπόψη την τροποποίηση που έθεσε τέτοιο περιορισμό στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι και έχει σε αυτή την περίπτωση τεμαχιστεί το αδιαίρετο του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Όπως είπε, τα συνταξιούχα μέλη της ΕΣΚ «μπορούν με τη ψήφο τους να εκλέγουν το Δ.Σ. και να καθορίζουν τις αποφάσεις που μπορεί να λαμβάνει το διοικητικό συμβούλιο αλλά οι ίδιοι να μην εκλέγονται», σημείωσε.

Ευθύνη και στον Έφορο Συντεχνιών

Η κ. Λοττίδη ανέφερε ότι και ο έφορος συντεχνιών θα έπρεπε κατά τη διαδικασία της έγκρισης του καταστατικού να είχε προσέξει αυτό που ο ίδιος ο νόμος του παρέχει ως εξουσία, δηλαδή να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται τέτοιου είδους διάκριση.

Σε ερώτηση του Νικήτα Κυριάκου τι θα συμβεί εάν η Ένωση Συντακτών δεν εισακούσει την Επίτροπο και προσέλθει στη διαβούλευση που όρισε με τους παραπονούμενους και τον Έφορο Συντεχνιών την ερχόμενη Δευτέρα, η Επίτροπος απάντησε:

«Έχουν κληθεί για διαβούλευση τόσο η Ένωση Συντακτών όσο και ο Έφορος Συντεχνιών γιατί τους αφορά άμεσα. Υπάρχει δυνατότητα από τον νόμο αν διαπιστωθεί λάθος ή παρανομία να μπορούν στη συνέχεια είτε οι ίδιοι να ανακαλέσουν, είτε να προσφύγουν στο αρμόδιο επαρχιακό δικαστήριο για να ακυρώσουν την έγκριση που έχουν δώσει. Άρα αυτό αφορά και τους ίδιους, τόσο την Ένωση Συντακτών όσον και τον Έφορο και έχουν κληθεί για διαβουλεύσεις για τον τρόπο που θα υλοποιήσουν την σύσταση η οποία θα υποβληθεί αμέσως μετά. Η σύσταση είναι για άρση αυτής της διάκρισης από τον όρο του καταστατικού ο οποίος αντιβαίνει όχι μόνο σε νομοθεσία του κράτους αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έχει αναφερθεί στις 22 σελίδες της έκθεσής μας». Σημείωσε ακόμα ότι η σχετική τροποποίηση που συνιστά παρανομία, παραβιάζοντας την Ενωσιακή νομοθεσία, πάραυτα από μόνη της καθίσταται άκυρη βάση της υπεροχής του Ενωσιακού δικαίου έναντι της εθνικής έννομης τάξης.

Αναντίλεκτα να αναβληθούν οι εκλογές

Στην ερώτηση εάν οι εκλογές στην ΕΣΚ πρέπει να γίνουν ή να αναβληθούν η Επίτροπος απάντησε: «Αναντίλεκτα πρέπει να αναβληθούν. Δεν μπορούν να συνεχίσουν με αυτό τον τρόπο γιατί θα είναι παράνομες. Τι θα γίνει εάν ο έφορος συντεχνιών ανακαλέσει αυτό τον όρο; Δεν θα υπάρχει σύνδεση των δύο. Δεν θα μπορεί το ένα να στηρίξει το άλλο. Νομίζω ότι είναι ένας φαύλος κύκλος αλλά με κάποιον μονόδρομο. Ο μονόδρομος είναι η άρση της διάκρισης ούτως ώστε να φύγει αυτός ο όρος που δημιουργεί αυτή την διακριτική μεταχείριση. Νομίζω δεν υπάρχει άλλη οδός, η σύσταση είναι έτοιμη και θα δοθεί στη δημοσιότητα αμέσως μετά τη διαβούλευση, θα είναι το προϊόν της διαβούλευσης. Ακολούθως υπάρχουν βέβαια και άλλα καταναγκαστικά μέτρα για να ακολουθηθεί η σύσταση.»

Η Επίτροπος κατέληξε με την ελπίδα η σύστασή της να γίνει σεβαστή με τη συμβολή όλων. «Είμαι σίγουρη ότι εσείς οι δημοσιογράφοι ως προστάτες της Δημοκρατίας, προστάτες των θεσμών και η φωνή των πολιτών με εμάς, τους θεσμούς η σύσταση αδιαμφισβήτητα θα γίνει άμεσα σεβαστή» ανέφερε.  

Σημειώνεται πως στην έκθεση της Επιτρόπου αναφέρεται ότι ανάλογες τροποποιήσεις έγιναν και στην Ελλάδα και στην Γαλλία και απορρίφθηκαν ως αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο αποκλεισμός των συνταξιούχων δημοσιογράφων από το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στα συνδικαλιστικά τους σωματεία επανήλθε με ψήφιση ειδικών νόμων.