Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Νουρής Ένωση Κοινοτήτων

Αναθεωρούνται οι πολεοδομικές ζώνες στην ύπαιθρο, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέα Κιτρομηλίδη. Στόχος της αναθεώρησης είναι να εκσυγχρονιστούν οι πολεοδομικές ζώνες ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν τις σύγχρονες ανάγκες της υπαίθρου, είπε ο Υπουργός.

«Σήμερα εξαγγέλλουμε την αναθεώρηση της δήλωσης πολιτικής για την ύπαιθρο. Ξεκινά δηλαδή η διαδικασία αναθεώρησης και τροποποίησης των πολεοδομικών ζωνών στην ύπαιθρο, με σκοπό να τις εκσυγχρονίσουμε και βεβαίως να δώσουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τις σύγχρονες ανάγκες κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης της υπαίθρου», σημείωσε ο κ. Νουρής.

Η αναθεώρηση αφορά πολεοδομικές ζώνες σε 36 γεωγραφικές περιφέρειες και θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις, με την πρώτη να ξεκινά στις 9 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει τέσσερις μήνες, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι επόμενες φάσεις σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν, με πρόθεση να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός του 2023.

«Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την πολεοδομική δραστηριοποίηση, την οικονομική και πολιτιστική, στην ύπαιθρό μας», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό «συνάδει απόλυτα με τις στοχευμένες δράσεις και την ολιστική προσέγγιση που έχουμε για την αναζωογόνηση της υπαίθρου μας ούτως ώστε να ευημερεί και βεβαίως να αντιμετωπίσουμε μεταξύ άλλων τα προβλήματα της αστυφιλίας τα οποία σήμερα τη μαστίζουν».

Σύμφωνα με το Υπουργείο, τα αιτήματα θα πρέπει να υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα "Ιππόδαμος", ενώ οι τοπικές Αρχές είναι υποχρεωμένες να δώσουν στους πολίτες την ευκαιρία να συζητήσουν τις τροποποιήσεις που θα επιδιωχθούν και στη συνέχεια να δημοσιοποιήσουν τις τελικές εισηγήσεις που θα υποβάλουν στα αρμόδια όργανα προς μελέτη και αξιολόγηση.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους κατοίκους κοινοτήτων με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600μ

Κατά τη συνάντηση, ανακοινώθηκε επίσης από τον Υπουργό, η απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου, ημερομηνίας 9 Νοεμβρίου, για παραχώρηση εφάπαξ εκτάκτου βοηθήματος σε όλους τους κατοίκους των κοινοτήτων με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600μ., οι οποίοι είναι δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος το 2022.

Το έκτακτο επίδομα ανέρχεται στο 50% του υφιστάμενου επιδόματος, ώστε να συνδράμει στην άμβλυνση των προβλημάτων, με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

Από το σχέδιο επωφελούνται 9.740 νοικοκυριά. Η πρόσθετη δαπάνη θα ανέλθει σε €2,6 εκ., και η συνολική δαπάνη σε €7,8 εκ.

Προστίθενται 7 κοινότητες στις «ορεινές περιοχές και απομακρυσμένες περιοχές»

Επίσης, όπως ανέφερε ο Υπουργός, κατ' εξαίρεση, το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε όπως εφτά ακόμα κοινότητες προστεθούν στο Σχέδιο στήριξης των κατοίκων ορεινών περιοχών με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600μ.

Αυτές οι κοινότητες μέχρι τώρα δεν ήταν ενταγμένες στο σχέδιο, καθώς η οικιστική τους ζώνη είναι σε υψόμετρο κάτω των 600μ, αλλά «έχουν μια γεωγραφική ιδιαιτερότητα οι συγκεκριμένες περιοχές, περικλείονται από άλλες κοινότητες που έχουν ήδη ενταχθεί στο σχέδιο και με αφορμή τα γεωγραφικά τους χαρακτηριστικά αποφασίστηκε η ένταξή τους στο σχέδιο, αρχής γενομένης από την 1η του χρόνου», σημείωσε ο κ. Νουρής.

«Με την απόφαση αυτή θα ωφεληθούν 1.092 κάτοικοι των συγκεκριμένων κοινοτήτων, και η πρόσθετη δαπάνη που θα απαιτηθεί θα είναι €250.000».

Οι κοινότητες είναι τα Μέσανα, το Μονάγρι, ο Δωρός, οι Κέδαρες, ο Λιμνάτης, το Καπηλειό και Άγιος Αμβρόσιος Λεμεσού.

Συνταξιοδοτική Αποζημίωση Κοινοταρχών

Ο κ. Νουρής ενημέρωσε επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου θα αποκατασταθεί πλήρως, στα επίπεδα του 2013, η συνταξιοδοτική αποζημίωση των κοινοταρχών, μετά από αίτημα της Ένωσης Κοινοτήτων. Το Υπουργικό Συμβούλιο, είχε αποφασίσει στις 31 Αυγούστου τη σταδιακή επαναφορά της αποζημίωσης εντός της επόμενης τριετίας.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη «τη δύσκολη οικονομική συγκυρία» και τις ευρύτερες ρυθμίσεις με τις οποίες αποκαθίστανται οι απολαβές στα επίπεδα πριν από την οικονομική κρίση του 2013, αποφασίστηκε η πλήρης αποκατάσταση από το νέο έτος.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω, σε συνεννόηση και με τον Υπουργό Οικονομικών, ότι αποφασίσαμε σήμερα ότι θα προχωρήσουμε ακριβώς με την πλήρη αποκατάσταση των συνταξιοδοτικών αποζημιώσεων των κοινοταρχών», είπε.

Η πρόσθετη δαπάνη ανέρχεται σε €610.000, και αναμένεται να καλυφθεί από κονδύλια του Υπουργείου Εσωτερικών. Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ικανοποιηθεί άιτημα για συνταξιοδοτική μηνιαία και 13η αποζημίωση στους κοινοτάρχες και των κατεχόμενων κοινοτήτων, ίση με το 50% της συνταξιοδοτικής αποζημίωσης των κοινοταρχών των ελεύθερων περιοχών.

Ένταξη κοινοτήτων Μάμμαρι, Δένειας και Τρούλλων στην κατηγορία «Ορεινές και Μειονεκτικές Περιοχές»

----------------------------

Στη συζήτηση παρευρεύθηκαν και οι κοινοτάρχες Μάμμαρι και Τρούλλων, οι οποίοι, μαζί με τον κοινοτάρχη Δένειας, ζητούσαν την αναβάθμισή τους από την κατηγορία "Ακριτικές Περιοχές" στην κατηγορία "Ορεινές και Μειονεκτικές Περιοχές". Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι το αίτημά τους έγινε δεκτό, καθώς αποτελούν τις μοναδικές κοινότητες, οι οποίες είναι χωροθετημένες εξ ολοκλήρου εντός της Νεκρής Ζώνης.

Με την αναβάθμιση οι κοινότητες θα επωφεληθούν ψηλότερης οικονομικής ενίσχυσης. Για παράδειγμα, οικογένεια τριών ατόμων δικαιούται μέγιστη ενίσχυση €40.000.

«Σκοπός και στόχος δεν είναι μόνο τα οικονομικά οφέλη», είπε ο Υπουργός, αλλά «να δώσουμε τη δυνατότητα της προσέλκυσης ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, που επιθυμούν ή θα επιθυμήσουν να παραμείνουν και να ανεγείρουν την ιδιόκτητη κατοικία τους στις τρεις κοινότητές μας που είναι εντός της ουδέτερης ζώνης. Με προφανείς λόγους να ενισχύσουμε την πληθυσμιακή πυκνότητα». 

«Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά τα θέματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή ύπαιθρος και βεβαίως οι κοινότητές μας», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι «είναι στα πλαίσια αυτά που το τελευταίο διάστημα ανασκοπήσαμε το σύνολο των προβλημάτων, που είτε παρέμεναν σε εκκρεμότητα είτε έχριζαν μίας διευθέτησης, και είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τις αποφάσεις μας για το σύνολο των εκκρεμούσων υποθέσεων που είχαμε ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών και αφορούν τα συμφέροντα των κοινοτήτων και βεβαίως των πολιτών που διαβιούν στην ύπαιθρο».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, είπε ότι είναι αρκετά ευχαριστημένος από όσα είπε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών. «Ήταν πάγια αιτήματα της Ένωσης Κοινοτήτων για αρκετά χρόνια και γι' αυτό είμαι υποχρεωμένος να εκφράσω την ικανοποίησή μου και την ικανοποίηση της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου για τις σημερινές εξαγγελίες που ακούσαμε από τον κ. Υπουργό».